Preţ carburanţi 23 mai 2024. Benzina se ieftineşte şi ajunge sub costul motorinei, care rămâne la acelaşi preţ de aproape o săptămână.
Cea mai ieftină benzină standard costă joi 7,10 lei litrul, faţă de 7,14 lei cât era miercuri, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.
La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,12 şi 7,30 lei, în scădere uşoară faţă de zilele trecute.
Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,66 lei la 8,00 lei, în scădere faţă de ziua precedentă.
Prețul minim pentru motorina standard, în București, rămâne joi la 7,12 lei litrul, constant de aproape o săptămână, şi se găseşte la o staţie Socar, str. Vasile Lascăr 141A.
Preţul maxim ajunge la 7,25 lei litrul în București, de asemenea în stagnare. Prețul pentru motorină premium este între 7,52 lei litrul şi 7,81, în stagnare, de asemenea.
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.
Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 1%, retrăgându-se pentru a treia zi consecutiv, pe baza aşteptărilor că reducerile ratelor dobânzilor din SUA ar putea fi amânate din cauza inflaţiei persistente, care ar putea slăbi cererea de petrol, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 67 de cenţi, sau cu 0,81%, la 82,21 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 75 de cenţi, sau 0,95%, până la 77,91 dolari.
Ambele contracte de referinţă au scăzut cu aproximativ 1% marţi. Factorii politici ai Fed au declarat marţi că banca centrală a Statelor Unite ar trebui să mai aştepte câteva luni pentru a se asigura că inflaţia este într-adevăr din nou pe drumul cel bun către ţinta de 2% a Fed, înainte de a reduce dobânzile.
Procesul-verbal de la reuniunea de politică monetară din 30 aprilie-1 mai a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă a Rezervei Federale a SUA, publicat miercuri, a indicat îngrijorarea factorilor de decizie cu privire la momentul în care ar trebui să reducă dobânzile.
Burse de 5.000 de euro. Cine poate încasa finanţarea-record şi în ce condiţii
Întâlnirea a urmat unei serii de date care au arătat că inflaţia a fost mai persistentă decât se aşteptau oficialii la începutul anului 2024. Fed vizează o rată a inflaţiei de 2%, iar toţi indicatorii au arătat că creşterile de preţuri au depăşit acest nivel.
Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile îndatorării, eliberând fonduri care ar putea stimula creşterea economică şi cererea de petrol.
Administraţia de Informaţii Energetice din SUA a declarat miercuri că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 1,8 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 17 mai. Acest lucru este comparat cu o reducere de 2,5 milioane de barili estimată de analişti într-un sondaj Reuters şi o creştere de 2,48 milioane de barili indicată de date ale grupului industrial American Petroleum Institute (API).