Moşii de vară 2024. Sărbătoarea Moșilor de vară îi comemorează pe toți cei dragi, care au plecat din această lume. În tradiția românească, există un cult al morților, fiindcă Biserica ne învață că atât cei vii, cât și cei morți formează o mare familie. De aceea ocazional, în Biserica Ortodoxă există anumite date de pomenire a celor plecați din această lume.
În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea morților, iar zilele dedicate parastaselor se numesc „Moși” sau „Sâmbăta Morților”.
Când sunt Moşii de vară în 2024. Ce fac toți credincioșii în Sâmbăta Morților
În acest an, „Moșii de vară” se pomenesc pe 22 iunie 2024, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor. Această zi este un prilej de rugăciune și reflecție la cele veșnice, dar și un mod de a păstra vie amintirea celor care au părăsit această lume.
De aceea, sâmbăta dimineață, în toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire și parastas pentru cei adormiți. Creștinii vin la biserică cu colivă, pâine, vin și pachete cu pomană pe care le împart, după ce preotul le sfințește și le stropește cu vin.
Creștinii dau de pomană la parastase și la Moșii de vară pentru a mijloci în fața Lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiți. Se crede că prin acest obicei, sufletele celor decedați sunt salvate și li se iartă păcatele spre mântuire.
Sărbătoarea Moșilor de vară pică înainte de Rusalii și de aceea există tradiția ca în această zi să se dea de pomană lapte cu orez și cireșe, pe lângă pachetele cu colivă și vin.
De asemenea, fiindcă sărbătoarea nu pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, oamenii aleg să împartă sarmale, prăjituri și cozonac.
De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel.
La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.
Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2023, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc” în casa celor care i-au dăruit.
Moşii de vară 2024, tradiții și obiceiuri
În cultura românească se obișnuiește ca la sărbătoarea Moșilor de vară, credincioșii să viziteze mormintele rudelor decedate, să le curețe și să le îngrijească, să aprindă tămâie, să aducă flori și să aprindă lumânări pentru cei dragi, care au plecat la cele veșnice.
Rugăciunea care îți va aduce alinare în suflet! Sfânta Marta îți îndeplinește toate dorințele
Pe lângă acest obicei se mai obișnuiește ca la morminte să se aducă frunze de nuc, să se evite treburile casnice de acasă și să se stropească casa cu apă sfințită.
Totodată, la sărbătoarea Moșilor de vară, creștinul trebuie să caute pacea și rugăciunea și să nu se certe cu nimeni, ca să nu atragă ghinionul și mânia spiritelor.