Deși anul 2024 a început cu tăierea facilităților fiscale pentru angajații din acest domeniu, companiile nu au micșorat salariile.
Te-ar putea interesa și Adio salarii umflate cu sporuri. Cine sunt bugetarii care vor avea venituri mai mici de anul viitor
Pentru a-și continua proiectele, firmele au suportat noile taxe.
Și chiar au majorat salariile unor angajați cheie. Mai mult decât atât, nenumărate locuri de muncă au fost prezentate începătorilor din domeniu la un târg de carieră în IT, organizat pentru studenți și absolvenți.
La târgul de carieră în IT, mai multe companii locale sau multinaționale cu activitate în domeniul IT au amenajat standuri în holul central al Universității din Craiova.
Astfel, firmele au venit să recruteze studenți și absolvenți, iar salariile nu sunt deloc mici.
„Spre exemplu, la noi în companie, un software developer, entry level, poate avea un salariu cuprins între 1.000 și 1.500 de euro. În plus, beneficiază de traininguri gratuite. În acest moment avem cinci traininguri în desfășurare.
Un senior, în schimb, poate să ajungă la un salariu de 5.000 de euro. Chiar mai mult dacă are vechime în companie, sau are experiență pe un anumit segment. Un technical lead, pornește de la 2.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro”, a declarat Gabriel Păunică, reprezentant al companiei Netrom Software Craiova.
Reprezentanții companiilor IT consideră că salariile în piață s-au aliniat atât la nivel local, cât și european.
„Noi oferim unui junior care lucrează pe Q&A (testare automata software) un salariu care pornește de la 1.000 de euro și poate atinge 3.000 de euro pentru un angajat cu experiență. Pe suport tehnic, oferim o remunerație cuprinsă între 1.000 și 3.000 de euro.
Cel mai mult oferim în sfera development, unde un junior pornește de la 1.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro. Media în piață este de 2.500-3 000 de euro pentru un IT-ist. Avem și excepții.
Un angajat cu 20 de ani vechime în companie, care realizează proiecte importante, evident, trebuie fidelizat și poate ajunge la 10.000 de euro. Aici discutăm de cazuri izolate”, a declarat reprezentantul unei companii IT din Craiova.
Deci, salariile cresc în funcție de dificultatea și responsabilitățile pe care le cer job-urile respective. Un project manager poate câștiga un salariu ce pornește de la 2500 de euro.
Și, mai mult decât atât, remunerația crește o dată cu vechimea.
La fel se întâmplă și în cazul celor care ocupă poziții de operation manager sau board manager.
Companiile oferă locuri de muncă, dar și stagii de practică, internship-uri și burse.
„FORVIA HELLA România, prin parteneriatele cu universitățile din orașele unde avem locații, derulează anual programe de internship pentru studenți. Tinerii selectați să facă parte din acest program beneficiază de contract de muncă plăti. Dart și de un pachet de beneficii extins.
Program de muncă flexibil, pachet de servicii medicale, tichete de masă, tichete cadou de Paște și Crăciun, respectiv 8 Martie pentru studente. Zi liberă cu ocazia zilei de naștere pe lângă zilele de concediu de odihnă. Parteneriate ale companiei pentru proiecte cu acces gratuit sau cu reducere, evenimente interne și facilitățile oferite în cadrul acestora”, a declarat Iozefina Nicoleta Tudor – Director Comunicare FORVIA HELLA România”, conform Ziaruldinmuscel.ro.