Cireșele au multe vitamine, mai exact C, E și B (B1, B2, B3, B6), dar și minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu) și betacaroten, un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A. Mai mult, cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, hormon care reglează somnul.
Ce nu le place oamenilor la cireșe e că pot să aibă viermi. Ei apar după ce o muscă (numită “musca cireşelor”) îşi depune ouăle pe fruct. Când viermii ies din ouă intră firect în fruct, pe la coadă și se hrănesc din pula cireșelor. În luna mai și la început de iunie e mai puțin probabil ca cireșele să aibă viermi fiindcă ouăle nu au început să fie depuse.
Mulți români au obiceiul să desfacă fructul în două și să verifice, în acest fel, dacă are viermi. Nu e nevoie să faci acest lucru, poți fi atent la câteva aspecte și e mult mai simplu.
Atunci când mergi la piață sau la supermarket e important să te uiți cu atenție la aspectul fructelor. Cireșele nu trebuie să aibă găuri, nici urme de mucegai și trebuie să aibă forma netedă. Cireșele fără viermi trebuie să fie ferme la atingere, fără zone stricate. Cele prea maronii sau prea moi trebuie să fie evitate fiindcă ele pot avea viermi. Codițele de la cireșe trebuie să fie verzi.
Cu cât e mai roșie culoarea cireșelor, cu atât e mai posibil să aibă viermi. În cazul în care sunt foarte coapte probabilitatea să aibă viermi e și mai mare.
După ce am mâncat din cireșe e posibil să descoperiți că ele au viermi. Multora li se pare scârbos și se tem să nu le dăuneze în vreun fel. Însă, potrivit specialiștilor, nu implică riscuri pentru sănătate. Mai mult, dacă au viermi înseamnă că nu conțin pesticide.
Dacă, totuși, vrei ca cireșele să nu conțină viermi, poți scoate sâmburii din ei cu un aparat special și să pui fructele într-un castron cu apă rece. În acel moment, viermii ies la suprafață, iar cireșele pot fi consumate fără griji.
Citește și Ceapa verde la sticlă. Reţeta care aduce aer de primăvară în bucătăria ta de Crăciun şi Revelion