Paradisul Cireșelor s-a deschis! Au apărut mai întâi din Grecia şi Spania, la preţuri exorbitante. Apoi, preţurile au mai scăzut, iar acum pieţele au tarabele pline de apetisantele fructe. Este supraproducţie de cireşe, dar preţurile se menţin în continuare la cote opuse celor ale apelor Dunării în vreme de secetă. Cu toate acestea, există producători care au decis să facă o bucurie culinară românilor, alternativa fiind grauri supraponderali în acest sezon.
Astfel, copiii pot culege cireșe direct din pom în ”Paradisul Cireșelor” din Coșereni, județul Ialomița (la 35 km de București). Paradisul Cireșelor, deschis pentru vizitare! Livada din Coșereni, județul Ialomița, aparținând pomicultorului Marius Roman, poate fi vizitată pe toată perioada culesului, iar în weekend sunt organizate evenimente speciale, adresate în special familiilor cu copii, cei mici pâtân să își culeagă singuri fructele – plantația care funcționează în sistem superintensiv permite culesul direct de la sol.
Pepiniera Roman derulează pe toată perioada cât cireșii fructifică, diverse evenimente în care doritorii pot vizita, culege și cumpăra din plantația de la Coșereni, județul Ialomița, cireșe din cele 15 soiuri disponibile. Dr.ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ce găsesc consumatorii în Paradisul Cireșelor, la 35 km de București.
De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon
Marius Roman a explicat că în cadrul fermei ”Pepiniere Roman” deține în localitatea Coșereni, județul Ialomița, aproximativ 15 soiuri de cireși, cu maturare eșalonată. În livadă s-a început recoltatul pe 18 mai și se va încheia undeva în jur de 5 iulie, după cum estimează pomicultorul.
”Și în acest an avem deja în derularea această campanie ”Culege singur” prin care consumatorii ne pot vizita plantația și pot recolta direct din pomi fructele pe care le doresc iar ce consumă în livadă este gratuit. Punem la dispoziție de asemenea, un tur al plantației, cireșe pe săturate, spații de joacă pentru copii (topogane gonflabile, trambuline, diverse spectacole cu tematică), loc de servit masa, bar – Grill contracost, parcare în limita locurilor disponibile, avem 400-500 de locuri. Cireșele se pot consuma direct din pom pentru că, deși plantația nu este ecologică noi cu 3-4 săptămâni înainte de recoltat folosim doar produse din categoria bio astfel ca fructele să poată fi consumate și direct de pe pom. Dar desigur pentru cine vrea să își ia măsuri suplimentare avem cișmele unde pot spăla fructele. Pe lângă fructele care pot fi consumate gratuit din plantație, se pot achiziționa cireșe și pentru acasă la prețul de 30 lei/kilogram, culese pe alese de către cei care ne trec pragul sau recoltate cu grijă de către noi”, a menționat dr.ing. Marius Roman.
Acesta a completat că plantația de la Coșereni este în sistem superintensiv, cu sistem anti-grindină, cu susținere și pomi altoiți pe portaltoi de vigoare mică ceea ce permite recoltarea de jos. ”Nu trebuie să ne urcăm în pom, nu este nevoie de scară sau altă susținere. Pot culege chiar și copiii de vârstă fragedă de 2 – 3 ani, deci atâta timp cât pot să meargă în picioare pot ajunge la fructe și le pot recolta singuri. Este o încântare să îi vezi atât de mici că pot lua fructe direct din pom și experimentează culesul de la o vârsta așa mică”, a mai spus pomicultorul.
Să nu uităm ce preţuri au avut cireşele în acest an:
Conform acestuia, pe lângă campania ”Culege singur” care este organizată de luni până vineri în intervalul 18 mai – 5 iulie între orele 8.00-17.00, oamenii care trec prin poarta fermei pot să-și achiziționeze în orice cantitate fructe proaspăt recoltate în decursul aceleași zi. Mai mult decât atât în toate weekend-urile, până în luna iulie Pepinierele Roman organizează diverse evenimente tematice.
”Spre exemplu weekend-ul acesta 25-26 mai organizăm un eveniment care se numește ”Copilăria de la țară, în Paradisul Cireşelor”, a mai spus fermierul.
Un eveniment care se află deja la a treia ediție și a fost bifat an de an ca un succes este Ziua Internațională a Copiilor în Paradisul Cireșelor, care se va derula de vineri, 31 mai până duminică, 2 iunie.
”Vom sărbători Ziua Internațională a Copiilor în Paradisul Cireșelor, ediția a III-a. Am luat această hotărâre să se desfășoare această sărbătoare pe parcursul a trei zile, pentru că există cerere foarte mare și trebuia cumva să împărțim numărul de vizitatori. Încă de la lansarea campaniei, s-au făcut rezervări rapid iar în prezent mai sunt câteva sute de locuri disponibile din cele 1.500. Anul trecut am avut peste 1.000 de adulți și circa 600-700 de copii. După aceea pe 8-9 iulie va fi un alt eveniment astfel încât oricine dorește să poată degusta pe parcursul celor 50 de zile toate soiurile de cireși pe care noi le avem, cu maturare eșalonată. Și de multe ori în cadrul aceluiași eveniment avem două-trei soiuri care sunt disponibile, fie că unele dintre ele sunt în diverse stadii de maturare. Deci oamenii le pot degusta, pot vedea plantația, pot reveni de fiecare dată iar cei interesați de material pomicol pot observa și cum se comportă soiurile pe care le avem în oferta de toamnă din 2024”, a mai transmis Marius Roman.
Pe lângă campania ”Culege singur” pentru familii, sunt disponibile și oferte pentru grupuri organizate fie de către grădinițe, școli în care aceste grupuri pot să vină cu educatori, cu învățători, fie în cursul săptămânii dar și în weekend.
Paradisul Cireșelor – preţuri
Pentru cei care vor să participe la evenimentele organizate în Paradisul Cireșelor se percepe o taxă de intrare de 50 lei/adult. Pentru copii intrarea este liberă, nu se percep taxe, nici pentru intrare și nici pentru spațiile de joacă. Excepție fac grupurile organizate(școli/grădinițe) la care se vor aplica tarifele specifice grupurilor de copii.
Un alt producător local a luat decizia de a-și vinde producția de cireşe la un preț mic. Astfel, pentru un kilogram de cireșe, românii pot scoate din buzunar suma de 2 lei. Decizia tânărului producător este o adevărată surpriză având în vedere că cele mai mici prețuri de pe piață pornesc de la 30 – 40 de lei. În piețe și magazine, cireșele autohtone pot depăși 50 de lei/kg.
Este vorba, mai exact, de Ionuț Paul Țipoș, un tânăr producător, din localitatea Dulcești, județul Iași, care a făcut anunțul că vinde cireșele la 2 lei/kg. Cu toate acestea, tânărul a impus o condiție. Doritorii trebuie să meargă să le culeagă. Anunțul a fost făcut de acesta pe TikTok.
Detalii în acest link
Cine este producătorul din România care vinde cireşe cu doar 2 lei/kg. Mesaje virale pe TikTok VIDEO