Schema Ț reprezintă, așadar, aranjarea produselor pe raft în funcție de termenul acestora de valabilitate. Cu alte cuvinte, clientul vede prima oară produsul care expiră în timp foarte scurt.
Și, din grabă sau din alte motive, foarte mulți clienți aleg să pună în coș produsul pe care-l are sub ochi decât să piardă timp scotocind printre produsele ascunse în spatele raftului.
Din acest motiv, clienților li se recomandă să verifice tot timpul termenul de valabilitate al produselor pe care dorește să le cumpere, pentru a nu se supune riscului ca acestea să fie expirate.
Pe de altă parte, legea din România spune că magazinele care lasă pe rafturi produse expirate, care nu mai pot fi consumate, sunt sancționate. Mai exact, nu este etic și nici legal să se expună alimente în fața raftului, în speranța că se vor vinde mai ușor.
Citeste si Prețurile din supermarketurile din România, mai mari decât cele din Grecia. STUDIU
Această practică este amendată în foarte multe țări, retailerii fiind obligați să verifice frecvent datele de expirare ale alimentelor. În cazul în care se găsesc produse care nu mai sunt în termen, atunci sunt scoase de la vânzare.
În aceeași notă, legislația le dă dreptul cumpărătorilor să sesiseze dacă văd alimente care nu mai sunt bune de consumat.
Tehnica de plasare a produselor cu data de expirare mai apropiată în fața celor cu data de expirare mai îndepărtată mai poartă numele de FIFO (First In, First Out = primul intrat, primul ieșit)
Recent, un experiment realizat de Andrei Lup de la Radio Zu a adus la lumină modul în care schema FIFO poate influența alegerile clienților. Acesta a observat că produsele expirate sau aproape de expirare sunt amplasate strategic în fața raftului, în timp ce cele mai proaspete sunt plasate mai în spate. Astfel, clienții care nu sunt atenți pot fi păcăliți să cumpere produse mai vechi, crezând că sunt la fel de proaspete ca cele din spate.
„Știai schema asta de la supermarket? Primul produs de la supermarket expiră la data de 2. 2. Dacă mergem la în spate, o să vedeți că al doilea produs expiră în data de 10.2. Schema se numește FIFO. Le cumperi pe cele proaspete sau pe cele care stau să expire? Ia să ne uităm.Ultimul produs expiră pe data de 14.02”, a scris Adrian Lup