Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii

Deţinerea unei maşini electrice devine tot mai costisitoare. În SUA, s-a introdus taxa pe kilometraj, iar orice vizită la service
Filip Stan
26 mai 2024, 10:57
Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii

Statul California, unde circulă cele mai multe mașini electrice din Statele Unite, va trece de la clasica taxă pe carburanți la taxa pe kilometraj, pentru ca și șoferii autovehiculelor electrice să achite impozitul plătit de toți ceilalți conducători auto.

Departamentul de Transport din California a anunțat că o trecere de la taxa pe benzină/motorină la o taxă pe kilometraj, ca nou sistem de impozitare, ar fi mai corectă decât actualul mecanism, inițiind un proiect pilot în acest sens, scrie economica.net.

Taxa pe kilometraj, momentan 3 cenți/km

În acest moment, cele 1,2 milioane de vehicule electrice înregistrate în acest stat nu contribuie deloc la taxele necesare reparării drumurilor, în timp ce pentru o mașină pe benzină/motorină este plătit anual aproximativ 300 dolari.

Scădere masivă a vânzărilor de mașini electrice rămase fără subvenție. Tesla abia se mai vinde în Germania

Autoritățile din California vor introduce astfel o taxa pe kilometraj de 3 cenți/km, iar șoferii care se vor înscrie în acest proiect pilot au diferite modalități de a raporta acel kilometraj.

Ei pot instala în mașina lor un dispozitiv care urmărește automat sau pur și simplu trimit o fotografie înainte și după cu contorul lor de parcurs. În schimbul participării, vor primi până la 400 dolari.

Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“

Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.

Pasionatul de mașini Jim Bassett a parcurs doar 12.000 km cu noul său Volkswagen ID.3 înainte de a plăti  354 de euro pentru înlocuirea cauciucului din spate.

Bărbatul în vârstă de 80 de ani a dat banii după ce i s-a spus că este o practică obișnuită ca anvelopele de pe modelul său cu roți spate să se degradeze rapid din cauza greutății vehiculului, scrie yahoo.com.

Din cauza bateriei sale grele, hatchback-ul de 41.290 de euro cântărește aproximativ 1.800 kg – la fel ca un Jeep Wrangler 4×4.

Colegii proprietari de ID.3 au apelat la forumurile online pentru a se plânge, de asemenea, de durata scurtă de viață a anvelopelor, punând degradarea pe seama greutății mari și a cuplului instantaneu al mașinii.

Bassett, din Hitchin, Hertfordshire, a declarat: „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc. Sunt destul de bătrân și am avut mașini toată viața mea – nu a trebuit niciodată să schimb anvelopele atât de devreme, în mod normal, se întâmpla la aproximativ 40.000 km. M-a uimit, deoarece la 8.500 de kilometri anvelopele sunt practic noi. Concesionarul VW nu s-a arătat surprins sau îngrijorat de faptul că trebuiau înlocuite atât de repede, spunând că «mașina are tracțiune spate și este foarte grea».”

Bassett a ales să meargă la un alt atelier de anvelope, dar un mecanic a ajuns la aceeași concluzie și i s-a oferit un preț de 165 de lire sterline pentru înlocuirea ambelor roți spate.

„Cred că mai mulți oameni ar trebui să fie conștienți de faptul că vehiculele electrice au un apetit pentru anvelope și că acestea nu vor dura mult timp”, a spus el.

„Când lucram făceam în mod regulat 45.000 de kilometri pe an. Dacă aș fi avut această mașină atunci, m-aș fi confruntat cu plata a 354 de euro de șase ori pe an doar pentru a înlocui anvelopele spate, ceea ce ar fi fost astronomic.”

Bassett a declarat că acum se va gândi de două ori înainte de a cumpăra un EV în viitor, datorită experienței sale cu durata de viață prematură a anvelopelor. Perechea sa din față are acum nevoie de o schimbare, după ce a supraviețuit doar cu puțin mai mult decât cele din spate.

Tensiunea exercitată asupra anvelopelor pentru vehicule electrice este cauzată atât de greutatea suplimentară, cât și de cuplul mai mare, adică de puterea de răsucire care lansează o mașină de la o pornire de pe loc.

Organizația caritabilă pentru siguranța rutieră Tyresafe a declarat: „Toată această putere la orice viteză într-un vehicul greu înseamnă că, dacă șoferul accelerează puternic în mod regulat, anvelopele sunt supuse la o presiune enormă, luptând pentru a se lipi de șosea și a nu se roti.”

Din cauza vitezei mai mari de accelerare, producătorii îi sfătuiesc pe șoferi să fie delicați pe accelerație pentru a prelungi durata de viață a pneurilor.

Autolatest Vezi cum arata explozia unui acumulator de Dacia Spring 2024! Din pacate a luat foc si cladirea! sursa: Ghenadie Gandraman

Volkswagen, care a lansat pentru prima dată ID.3 în 2019, a declarat că performanța șoferului este factorul cheie care influențează uzura pneurilor.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Nu este nevoie de un nou model: „Longevitatea anvelopelor este influențată de o gamă largă de factori, cel mai important fiind modul în care este condus vehiculul, de exemplu, virajele dure, frânarea și accelerarea pot provoca o uzură mai mare decât o conducere delicată”.

De asemenea, VW a mai spus că „tipurile de suprafețe de drum, temperatura, menținerea corectă a presiunii în pneuri; grija la parcare; și cantitatea de încărcătură pe care o transportă vehiculul” au un impact asupra nivelului de degradare.

Producătorul de anvelope Michelin a declarat anterior că anvelopele convenționale se uzează cu aproximativ 20 de procente mai repede într-un vehicul electric, în timp ce Goodyear a declarat că acestea se pot degrada cu până la 50 de procente mai repede.

Anul trecut, un studiu realizat de firma de tehnologie Epyx a constatat că, în medie, anvelopele montate pe vehiculele electrice au o durată de viață cu 6.350 de kilometri mai mică decât cele de pe mașinile pe benzină sau diesel. Primul schimb de anvelope pentru mașinile electrice are loc după o medie de 29.000 de km, față de 39.000 de km pentru mașinile pe benzină și diesel.

Vești proaste pentru șoferii cu mașini electrice. Românii vor fi nevoiți să plătească o taxă specială

Producătorii de anvelope continuă să dezvolte cauciucuri speciale pentru vehicule electrice adaptate la vehiculele mai grele, dar acestea pot avea un cost mai mare pentru șoferi. Epyx a constatat că anvelopa medie costă 244 euro pentru vehiculele electrice mai mari – cu 90 de euro mai mult decât costul pentru mașinile mai mari pe benzină.

Datele Departamentului pentru Transporturi din 2015 până în 2018 au arătat că 46pc din eșecurile MOT ale mașinilor electrice au fost cauzate de pneuri, comparativ cu 32pc pentru mașinile pe benzină.

EVA England, o asociație pentru șoferii de mașini electrice, a declarat că, în ciuda afirmațiilor, vehiculele cu emisii zero sunt „foarte fiabile”.

„Experiențe precum acestea indică mai degrabă dovezi anecdotice decât cazul general de utilizare”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Marea majoritate a șoferilor de EV raportează că se bucură în mod covârșitor de această experiență, iar peste 90pc nu s-ar mai întoarce niciodată la benzină sau diesel”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!