Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că fructele și legumele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, conferindu-ne dozele recomandate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți necesare organismului. Totuși, dacă nu le curățăm cum trebuie, aceste surse de sănătate ne pot face probleme.
Alina Andrei
27 mai 2024, 12:38
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cum spălăm corect fructele și legumele. În mod tradițional, specialiștii recomandă clătirea cu apă a fructelor și a legumelor pentru eliminarea reziduurilor de pe suprafața acestora. După pandemia de Covid-19 însă, au apărut tot felul de metode despre care se crede că sunt mai eficiente în curățarea alimentelor.

Citește și: Ce ascund codurile lipite pe alimente în supermarket. Cum îți dai seama ce fructe și legume sunt proaspete

Cum spălăm corect fructele și legumele

Dată fiind frica de infectare cu orice fel de microb, oamenii au început să devină sceptici în ceea privește metodele clasice de curățare, astfel că au descoperit alte căi de igienizare eficiente. Medicii explică ce metode sunt mai bune pentru a curăța fructele și legumele înainte de gătire sau consum.

Unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare, însă specialiștii nu recomandă astfel de practici. Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să folosească apă simplă, căci utilizarea substanțelor menționate anterior poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare nedorite pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, cea mai bună variantă este tot apa rece.

Un sfat de luat în seamă este spălarea fructelor și legumelor doar înainte de consum, nu înainte de depozitare, căci acest lucru poate favoriza aparișia bacteriilor din cauza nivelului crescut de umiditate. De asemenea, înainte de a spăla fructele și legumele asigură-te că ți-ai spălat chiar tu mâinile bine cu apă și săpun, dar și suprafețele pe care vei așeza alimentele după curățare.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse:

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta orice urmă de murdărie din porii acestora.

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

4. După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora.

Citește și: De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!