Ai avut telefon fix în trecut? Ai putea avea de plătit facturi uriaşe

Taxe în 2024 pentru românii care au avut telefon fix în trecut. Mii de români sunt obligați să plătească sume nejustificate de bani.
Filip Stan
27 mai 2024, 19:29
Ai avut telefon fix în trecut? Ai putea avea de plătit facturi uriaşe

Ai avut telefon fix în trecut? Ești bun de plată azi! Un cititor DC News a transmis că a primit o factură de la Orange legat de un număr de telefon pe care îl deținea de pe vremea Romtelecom-ului (companie care a fost cumpărată de Orange), în valoare de 4 lei. Pe scurt, a fost facturat pentru un număr de telefon, deținut în urmă cu ani de zile, când nici nu era client Orange, ci Romtelecom.

Nokia 3210 revine pe piață, iar Apple pregătește iPhone 17 Slim, cel mai subțire telefon din gamă

Astfel de practici sunt frecvente, motiv pentru care mii de români plătesc în plus bani posibil nejustificați către furnizori de toate felurile.

L-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a ne explica ce poate face un român în astfel de contexte. Deși în cazul de față, cititorul nostru a avut „noroc” și este pus la plată pe bani puțini, de prea multe ori a fost vorba de facturi de sute de lei, cu tot cu furnizor schimbat între timp.

Românii nu trebuie să uite de prescripție
„În primul rând, suma este prescrisă dacă este atât de veche. În 3 ani, orice sumă pe care orice persoană fizică sau juridică o are de recuperat se prescrie, dacă nu te adresezi instanței de judecată. Ce poate face orice român este să încerce, pe cale amiabilă, să explice situația printr-un mail sau prin telefon companiei respective. Dacă nu se rezolvă așa, se merge pe calea instanței”, a spus avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Titi AUR, la podcastul România TV: „Telefonul mobil este mai rău ca alcoolul şi drogul în trafic. Susţin percheziţie informatică în caz de accident”

„Da, bineînțeles. Cu serviciile de telefonie mobilă. Și eu am primit; am fost timp de 20 de ani la o companie de telefonie, până acum 2 ani, când am trecut la alt furnizor. Chiar acum vreo 3 luni am primit o factură de la compania inițială în care era vorba despre o sumă de câteva sute de lei. Și-au cerut scuze, au înțeles, am vorbit cu ei. Sunt foarte frecvente chestiunile astea. Ce am observat de la mai mulți clienți – sunt societăți mari care facturează după ce se încheie contractul. Unde merge, merge, unde nu, nu… mai ales dacă sunt sume mici… lumea ce zice, „Păi, decât să vorbesc cu un avocat sau să pierd timpul… mai bine achit””, a transmis avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru DC News.

Ce spune legislația dacă este vorba despre practici rele
Deși a rămas la nivel de propunere legislativă, sancționarea companiilor care ar încerca păcălirea clienților sau foștilor clienți nu există, chiar dacă ar fi vorba despre practici rele, nu simple greșeli sau coincidențe.

„Singura sancțiune este anularea pe calea instanței și cheltuielile de judecată. Doar că, de multe ori, decât să te judeci și să pierzi timp, bani, energie… ieși tot pe zero.  S-a mai dezbătut în materie civilă subiectul. Fusese la un moment dat o propunere de lege care dorea să sancționeze furnizorii care au astfel de practici în urma unor investigații (dacă nu erau simple erori)”, a încheiat avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
S-a aflat ce salariu primește Prințul William al Marii Britanii. Câți bani câștigă lunar fiul Regelui Charles
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Guvernul aprobă proiect de lege pentru continuarea activității ELCEN ca serviciu public în Capitală
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!