Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al centrului „Veruvis”, renumit pentru descifrarea limbajului creierului uman prin scanarea a peste 7.500 de creiere, a fost invitat în podcastul „Fain și Simplu”. În cadrul acestei discuții, el a dezvăluit o serie de alimente care pot dăuna grav sănătății creierului.
Specialistul a atras atenția asupra pericolelor asociate consumului de alimente procesate și zahăr. El a explicat că zahărul, prin natura sa, creează dependență și este omniprezent în produsele procesate. Aceste alimente, deși aparent hrănitoare, nu aduc un aport real pentru sănătatea creierului, ci doar induc o senzație falsă de sațietate. Astfel, ele contribuie la deteriorarea funcțiilor cognitive și la creșterea riscului de diverse afecțiuni cerebrale.
„Alimentele care deteriorează creierul sunt cele procesate, dar și zahărul. Zahărul, de fapt, creează dependență. Toate alimentele procesate au zahăr în ele! Toate sunt cu zahăr. Alimentele procesate sunt uluitor de nocive pentru creier. Ele nu hrănesc creierul, ci îl păcălesc că se hrănește.
Substanțele respective sunt băgate în tot felul de… nu vreau să spun ce produse, mezeluri de obicei sau chiar și în legume și fructe. Substanțele chimice care se bagă strică, de fapt, homeostazia, echilibrul interior. Creierul a fost obișnuit de 200 de mii de ani cu anumite substanțe nutritive. De ceva ani încoace băgăm niște substanțe pe care creierul nu le recunoaște și le vede ca pe niște intruși. Astfel, găsește tot felul de mecanisme ca să elimine intrușii respectivi. Întrebarea care se pune este: „Cum ne putem hrăni mai bine?” Răspunsul este: „Cât mai aproape de sursa de producție””, a spus Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.
În trecut, zahărul era prezent doar în fructe, miere și în cantități foarte mici, iar acum consumul excesiv de zahăr duce la dependență, deoarece zahărul stimulează eliberarea de dopamină, creând o senzație de plăcere. Atunci când această plăcere dispare, oamenii tind să consume zahăr din nou pentru a recrea acea senzație.
„Zahărul creează o activare a creierului care schimbă configurația chimică. Zahărul este nociv pentru că distruge circuitul natural chimic al creierului. Înainte nu aveam zahăr. Îl aveam doar în fructe, în miere, fructoză și era foarte puțin. Zahărul creează dependență pentru că aduce și dopamină, adică creează impulsul ăla că e bine, că e bun, că simțim plăcerea. Creează plăcerea de fapt.
Când nu mai aveam plăcerea respectivă, noi devenim dependenți de ea. Zahărul are capacitatea de a distruge aceste rețele neuronale de procesare a informațiilor. Prea mult zahăr conduce către un influx de dopamină care se revarsă și inundă rețelele neuronale. Prea mult zahăr creează plăcere, dar plăcerea respectivă devine dependență”, a mai precizat Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.
Citește și: De ce exclude Sebastian Dobrincu o împăcare cu Ioana Ignat. ”N-am timp de suferință”