Fenomenul de care s-au lovit magazinele care au eliminat caserii. Mulți patroni au renunțat la idee și au angajat la loc oameni

Ne aflăm în era digitalizării, iar comercianții de magazine au luat foarte în serios acest lucru. Valul de automatizări vine cu promisiunea unei experiențe mai rapide la cumpărături, însă sunt și dezavantaje. Vezi mai jos despre ce este vorba.
Filip Stan
29 mai 2024, 08:30
Fenomenul de care s-au lovit magazinele care au eliminat caserii. Mulți patroni au renunțat la idee și au angajat la loc oameni

În prezent, tot mai mulți comercianți își digitalizează magazinele. Oamenii s-au obișnuit să adauge personal produsele în coș, însă există aplicații inteligente care înlocuiesc angajații, de care cândva aveam nevoie în fiecare clipă, în procesul cumpărăturilor.

Citește și 40.000 de joburi de casieri din supermarketuri riscă să fie înlocuite de roboți. În România sunt peste 15.000 de case de marcat, mai bine de 2.000 fiind de tip self-checkout

Acest val de automatizări vine cu promisiunea unei experiențe mai rapide la cumpărături, sunt, însă și dezavantaje.

Pe lângă reducerea locurilor de muncă, odată cu aceste sisteme și în lipsa angajaților, au crescut cazurile de furt din magazine.

„Avem 523 de camere de luat vederi care analizează traseul omului în interiorul magazinului. Avem 1.000 de senzori pe rafturile noastre care ajută la detectarea produselor. Fiecare produs are un loc bine definit în magazin”, a spus Mircea Bucur, directorul IT al unui retailer:

Cu alte cuvinte, odată ce românii pun mâna pe produse, ele sunt atribuite profilului nostru, iar când ajungem la aparatul de plată, vor apărea automat pe bon.

Tot ce trebuie să facă un client este să plătească cu cardul totalul afișat pe ecran.

Astfel de sisteme inteligente, care nu mai au nevoie de prezența fizică a angajaților, sunt tot mai folosite de comercianți.

Fie că este vorba de magazine alimentare, de haine, încălțăminte și chiar de farmacii.

Supermarketurile au case automatizate de marcat, acolo unde oamenii își pot scana singuri produsele, dar și aplicațiile mobile.

”E mai simplu la casier”

Chiar dacă aceste sisteme au fost gândite să scurteze timpul la cumpărături, în realitate, câștigători sunt comercianții sunt de părere clienții.

„Sigur, dacă s-ar reduce numărul de locuri de muncă și acest procent s-ar regăsi în prețuri, în reducerea prețurilor, atunci ar fi, poate, un lucru benefic și pentru populație. Dar eu sunt convins că în comerț nu vom întâlni această situație, în condițiile în care reducem locurile de muncă și ele devin automatizate, și mă refer la case”, a spus Dragoș Frumosu, reprezentant al Sindalimenta, conform Protv.ro.

„E mai simplu la casier. Mergem, le dăm, le scanează și noi plătim”, a fost părerea unui client.

În același timp, odată cu aceste automatizări și în lipsa personalului au crescut și cazurile de furt.

La firmele de pază sună mai des alarmele, iar furturile din supermarketuri au ajuns să le depășească pe cele din locuințe, spun agenții de securitate.

„Pleacă de la tiparul omului care încearcă să ascundă sub coș anumite produse mai scumpe. Sau sunt tiparele mai complexe în care ascund în bagaje care sunt înfoliate cu folie de aluminiu”, a precizat Flavian Crizboi, reprezentantul unei firme de securitate.

Citește și Un casier de supermarket câștigă aproape 5.000 de euro pe lună. Unde se întâmplă acest lucru

Motiv pentru care mari lanțuri de magazine din Marea Britanie și Franța, de exemplu, au luat decizia să scoată din uz sistemele automate și să revină la metodele clasice, cu angajați.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!