Atunci când ești proaspătă mămică, momentul în care bebelușul tău spune primele cuvinte este extrem de emoționant. Totuși, când micuțul tău învață să zică prima oară „tata” și nu „mama” poate să fie destul de frustrant. Ba mai mult, există situații, când prichindelul, te strigă chiar pe tine spunând „tata”, însă acest lucru nu ar trebui să te supere sau să te neliniștească. Specialiștii au o explicație foarte bună pentru acest fenomen, iar realitatea nu are nicio legătură cu preferințele copilului față de un părinte sau altul.
„Este adesea legat de ceea ce copiii aud cel mai mult”, a precizat Stephanie Cohen, logoped și autoare a cărții „The I Can Say Mama Book”, despre tendința aparent de respingere a mamelor.
Specialista a făcut această precizare în contextul unui val de videoclipuri pe rețelele de socializare, care prezintă mămici deranjate de faptul că bebelușii lor le spun „tata” în loc de „mama”, în ciuda eforturilor lor, relatează NewYorkPost.
Într-o compilație video pe TikTok, cu peste 1,6 milioane de vizualizări, mai multe mame sunt văzute încercând să-i învețe pe copii să spună „mama”, dar aceștia continuă să spună „tata”. Într-un alt videoclip, cu 4 milioane de vizualizări, o mamă își imploră copilul să spună „mama”, însă acesta o strigă tot „tata”.
Deși faptul că bebelușii spun „tata” în loc de „mama” poate fi frustrant pentru mame, există diverse motive pentru care se întâmplă acest lucru, care nu au legătură cu preferințele pentru un părinte sau altul.
Potrivit logopedului Stephanie Cohen, unul dintre motive este că bebelușii aud mai des cuvântul „tata”, deoarece mamele vorbesc mai frecvent despre partenerii lor de sex masculin decât despre ele însele.
Un alt motiv ar putea fi că bebelușul nu se adresează unui părinte anume, ci doar își testează gura, fiind natural pentru bebeluși să scoată sunete precum „T” și „D”.
„Apoi, atunci când un bebeluș spune „mama” sau „tata”, acel adult se luminează și bebelușii încep să lege un înțeles de acel cuvânt… Dar, iniţial, bebelușul doar explora modul în care funcționează gura lui, modul în care poate scoate sunete”, a spus Stephanie Cohen. Cu alte cuvinte, așa-zisele lor prime cuvinte ar putea fi, de fapt, niște sunete fără niciun sens sau semnificaţie.
Mai există şi o a doua teorie, adesea contestată, conform căreia „tata” este mai ușor de pronunțat. În timp ce lingvistul rus Roman Jakobson spune că este mai simplu pentru bebeluși să pronunțe „m” (de la „mama”), deoarece au tendința de a face acest lucru atunci sug, expertul în lingvistică Breyne Moskowitz consideră că sunetele nazale, cum ar fi „m”, sunt, dimpotrivă, mai greu de pronunțat. Oricum ar fi, datorită întăririi pozitive care se produce în timp, bebelușii încep în cele din urmă să asocieze „tata” sau „mama” cu părintele respectiv.
„Treptat, ei încep să înțeleagă, prin experiențe repetate, că atunci când aud aceste cuvinte, înseamnă persoana respectivă”, a explicat Stephanie Cohen. „Apoi, pentru că observă că mama sau tata reacționează atunci când ei și alții folosesc aceste silabe, mulți folosesc aceste cuvinte cu intenția de a se referi la sau de a obține atenția mamei sau a tatălui”, a mai spus logopedul.