Wang Yan, cetățeanul chinez audiat la DNA în dosarul Coldea, apare într-un caz de trafic alături de poliţişti, inspectori ANAF şi ofiţeri SRI

Cazul s-a numit „Dosarul Shanghai” și a fost retrezit la viață odată cu publicarea sa de către jurnaliștii de investigații. În stenogramele rețelei de trafic, descoperite de ziariști în arhiva tribunalului, a apărut și numele Alexandru Ioan. Alexandru Ioan este numele de cetățean român al chinezului Wang Yan, unul dintre creierele cazului Shanghai, conform stenogramelor descoperite de reporterii de investigații.
Filip Stan
29 mai 2024, 16:45
Wang Yan, cetățeanul chinez audiat la DNA în dosarul Coldea, apare într-un caz de trafic alături de poliţişti, inspectori ANAF şi ofiţeri SRI

Marți, la sediul DNA a fost audiat un om de afaceri chinez, Wang Yan, potrivit informațiilor furnizate de postul de televiziune Aleph News. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro din surse judiciare.

Wang Yan a ajuns marți la DNA după ce omul de afaceri Cătălin Hideg, denunțătorul din dosarul Coldea-Dumbravă, a susținut că Wang este cel care i-a făcut legătura cu Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI. Dar cine este Wang Yan și care a fost rolul lui în ”afacerea Shanghai”, un caz în care justiția a mușamalizat felul în care 10 oficiali ai statului român au protejat o rețea chinezească de exploatare de minore și de trafic de persoane către UE, rețea care a operat în România?

Citeşte şi

Fete din familii nevoiașe erau aduse la București, închise în apartamente cu gratii și silite să întrețină relații sexuale cu bărbați influenți. Printre beneficiarii exploatării fetelor se numărau ofițeri români care protejau rețeaua de chinezi, special concepută ca să facă bani din traficarea oamenilor din China în Uniunea Europeană. Justiția română a investigat rețeaua, dar nici Wang Yan și nici protectorii români indicați de fete în fața procurorilor DIICOT n-au ajuns în instanță.

  • Wang Yan a fost considerat de către SRI „pericol pentru siguranța națională” și în 2013 i s-a retras cetățenia română. El a revenit în 2014 în România cu drept de ședere pe 5 ani. Și, în 2018, jurnaliștii au descoperit că Wang Yan avea exclusivitatea unei afaceri, reprezentând un grup de firme din China în relația contractuală cu firma românească de stat Cuprumin. Cupru Min are 60% din rezervele de cupru ale țării și scoate 100% din producția curentă, pentru că nu mai există o altă mină de cupru funcțională.
  • Același Wang Yan, protejat și el de statul român și de Ambasada Chinei, a fost audiat marți la DNA. Omul de afaceri Hideg susține că Wang Yan e cel care i-a făcut legătura cu Florian Coldea.

EXCLUSIV DOCUMENT. Gruparea Coldea-Dumbravă l-a interceptat şi pe premierul Ciolacu. Reacţia premierului

Cazul Shanghai a fost o afacere de trafic de minore, trafic transfrontalier și spionaj descoperită de SRI, MAI și DIICOT în 2005. Mai mulți cetățeni chinezi prezenți în România au exploatat sexual fete, unele dintre ele minore. Paravanul era un salon de masaj al restaurantului Shanghai, de pe strada Ion Minulescu 38 din Sectorul 3, București.

Sumele mari de bani au fost însă obținute de către banda de mafioți nu din prostituție, ci din traficul transfrontalier de cetățeni chinezi care au fost transportați cu sutele în Europa Occidentală.

Ofițerul SRI Gabriel Predoiu, fratele șefului SIE Silviu Predoiu, apare şi el în dosar
Pe parcursul întregului an 2018, echipa de jurnaliști care astăzi lucrează la HotNews și de asemenea, împreună cu alți jurnaliști independenți, pregătește un site nou de investigații, a publicat documente oficiale și mărturii despre acest caz.
Printre cei recunoscuți de victimele feminine era și ofițerul SRI Gabriel Predoiu, fratele șefului executiv al SIE, Silviu Predoiu.

Mai multe detalii, pe hotnews.ro

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'