Avocaţii Cristian Ene şi Eliza Ene Corbeanu obţin, după 10 ani, achitarea lui Adriean Videanu în dosarul Romgaz

Fostul ministru PDL Adriean Videanu a fost achitat definitiv, miercuri, 29 mai, de ÎCCJ, în dosarul de corupție Romgaz-Interagro în care a fost trimis în judecată de DIICOT în urmă cu mai bine de un deceniu. Judecătorii Înaltei Curți au decis că fapta nu există, verdictul reprezentând o nouă victorie de prestigiu a avocaţilor Cristian Ene şi Eliza Ene Corbeanu.
Filip Stan
29 mai 2024, 17:13
Avocaţii Cristian Ene şi Eliza Ene Corbeanu obţin, după 10 ani, achitarea lui Adriean Videanu în dosarul Romgaz

Cei doi apărători, extrem de cunoscuți în România, au repurtat astfel un succes juridic răsunător după mai bine de 10 ani de procese, obținând achitarea definitivă a lui Adriean Videanu în dosarul Romgaz. Omul de afaceri fusese achitat încă din prima instanță, dar DIICOT a făcut recurs.

„Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă inalta Curte de Casaţie şi Justiţie — D.I.I.C.O.T., inculpaţii Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. împotriva sentinţei nr. 588 din data de 19 decembrie 2022, pronunţată de inalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1692/1/2017, privind şi pe intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar – decedat, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte şi Ionaşcu Lucia.

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă inalta Curte de Casaţie şi Justiţie — D.I.I.C.O.T. vor rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A., precum şi pentru intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Toth Francisc şi Ionaşcu Lucia, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 340 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 mai 2024″, se arată în decizia ÎCCJ de miercuri, 29 mai, potrivit Mediaflux.

Acum doi ani, după achitarea din prima instanță, avocatul lui Adriean Videanu, Cristian Ene, declara că Înalta Curte a constatat că acuzația de delapidare nu se susține, că fapta nu este de natură penală.

Citeşte şi: Wang Yan, cetățeanul chinez audiat la DNA în dosarul Coldea, apare într-un caz de trafic alături de poliţişti, inspectoria ANAF şi ofiţeri SRI

„Vorbim pur și simplu de o achitare curată. Fapta nu există, a constatat Înalta Curte de Casație și Justiție, iar cu referire la acuzația de delapidare, Înalta Curte constată că fapta nu este de natură penală. Deci pur și simplu a fost un act civil, un act comercial, o cu totul altă acțiune care nu avea ce să caute in spectrul penal, astfel încât domnul Videanu nici nu a invocat în cauză intervenția prescripției.

Ce am luptat să dovedim, că într-adevăr acuzațiile aduse sunt acuzații nedrepte, nedovedite și în primă instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că într-adevăr, domnul Videanu a fost și rămâne nevinovat. Deci este o decizie în primă instanță, după un proces care durează de mai bine de 5 ani“, spunea Cristian Ene, avocatul lui Adriean Videan, la Antena 3 CNN, în urmă cu doi ani, atunci când a Adrian Videanu a fost achitat în primă instanță.

Adriean Videanu, omul de afaceri Ioan Niculae și mai mulți funcționari au fost acuzați pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. DIICOT i-a acuzat și de producerea unui prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro prin obținerea de către firma lui Ioan Niculae, de gaze ieftine din producția internă. Interagro ar fi ajuns să plătească prețuri de 4 ori mai mici față de cele plătite de populație pentru gazele importate din Rusia.

Cristian Ene, celebru avocat din generația tânără, a intrat în atenția opiniei publice doar 25 de ani, după ce l-a apărat chiar pe fostul președinte Traian Băsescu, inclusiv în dosarul „Flota”. Mai mult, la jumătatea lunii mai, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost achitată definitiv și în al doilea dosar, fiind apărată tot de avocații Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu care înregistrează astfel un al succes răsunător.

De-a lungul vremii, Cristian Ene a avut în portofoliu și alţi politicieni și oameni de afaceri importanţi: Mircea Sandu – FRF – dezafilierea Universității Craiova – scăpat de plata a peste 240 milioane de euro, Gino Mario Iorgulescu – lipsire de libertate, Mihai Corbu – fost Director Gazprom si Lukoil – scăpat de condamnarea de 7 ani, din prima instanță, Marian Petrache – trafic de influență/luare de mită – clasare.

Una dintre achitările răsunătoare obținute recent de Ene a fost la finalul anului trecut: Vasile Blaga a fost achitat a doua oară într-un dosar de trafic de influență. Judecătorii i-au ridicat și sechestrul pe avere.

Citeşte şi: Exclusiv România TV, Noi înregistrări şi STENOGRAME cu gruparea Coldea-Dumbravă

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Florin Salam, mesaj controversat. Ce le-a transmis manelistul tinerilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
O nouă tragedie pe litoralul românesc! O tânără în vârstă de 25 de ani s-a înecat după ce ar fi făcut sărituri de pe dig
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză AUR și Mănăstirea Petru Vodă de denigrare într-un conflict legat de creștinism și globalism
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!