Salariul minim 2024, capcana majorării devoalată de Bogdan Hossu: „Salariații nu pleacă acasă cu brutul”

În urma discuțiilor avute în cadrul Consiliului Național Tripartit, s-a stabilit ca din data de 1 iulie 2024 salariul minim pe economie să fie de 3.700 de lei.
Filip Stan
29 mai 2024, 22:51
Salariul minim 2024, capcana majorării devoalată de Bogdan Hossu:

Salariul minim 2024. Bogdan Hossu, preşedintele CNS – Cartel Alfa, a vorbit despre majorrarea salariului minim după negocierile tripartite.  „Referitor la creșterea cu 12%, vă mărturisesc că noi am cerut să nu se mai facă trecerea de la 3300 la 3700, pentru că și prin eliminarea deductibilității creșterea era infimă pe net. Să nu uităm că salariații pleacă acasă cu net-ul, nu pleacă acasă cu brutul. Ținând cont de acest aspect, noi le-am propus mai bine rezolvarea reechilibrării sarcinii fiscale între angajator și angajat. De la 1 ianuarie, totalitatea taxelor sociale sunt suportate numai de către salariați.

Este un caz relativ unic pentru spațiul Uniunii Europene. Peste tot există un procent, undeva în 54% și 66%, adică până la două treimi, preluate de angajator, iar o cotă parte pe care o preia lucrătorul. În momentul în care noi avem taxele sociale numai în sarcina lucrătorilor, apare și un factor de demotivare a muncii. Când din 100 de lei plec acasă doar cu 54 de lei, evident că în momentul respectiv nu mi se mai pare tentant.

Vouchere de 1.600 de lei, ordinul a apărut în Monitorul Oficial DOCUMENTUL care schimbă regulile

Aici e o problemă a lipsei de expertiză a politicienilor. Majoritatea nu au expertiză economică și socială deosebită. Neplăcut este că au niște consilieri de aceeași teapă. Dacă aveau consilieri cu expertiză, aceștia trebuiau să le arate diferite consecințe”, a declarat Bogdan Hossu la DC News.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a confirmat, luni, că salariul minim pe economie va crește în două etape, în urma unei decizii luate de coaliția guvernamentală. În cadrul unei vizite la Piața „16 Februarie” din București, Ciolacu a subliniat că salariul minim va fi majorat la 3.300 de lei de la 1 ianuarie 2024, urmând ca, de la 1 iunie, să ajungă la 3.700 de lei.

„Decizia privind salariul minim a fost luată în coaliție pe data de 15 decembrie. Nu îmi aduc aminte să fi fost altă decizie, luată împreună cu partenerii sociali și sindicatele, de către Guvern”, a declarat premierul, răspunzând acuzațiilor conform cărora liberalii nu ar fi fost consultați cu privire la această măsură.

Salariul minim 2024 În ceea ce privește cei 200 de lei neimpozabili, Ciolacu a explicat că această facilitate are caracter temporar și se va încheia pe 31 decembrie.

Prim-ministrul a fost solicitat ieri să răspundă și la criticile venite din partea PNL, conform cărora cheltuielile bugetare au crescut și ar trebui reduse. „Astăzi, la ora 15:00, l-am chemat pe domnul Boloș. Politica fiscală într-un stat normal o face ministrul Finanțelor, împreună cu Guvernul. Eu, Marcel Ciolacu, nu voi accepta ca activitatea Guvernului să fie coordonată și decisă în totalitate într-o coaliție politică”, a afirmat acesta, făcând indirect referire la modul în care PNL se raporta la foștii parteneri de guvernare, USR.

Ciolacu a subliniat că nu există o creștere a cheltuielilor, în afară de cheltuielile ocazionate de mutarea plății pensiilor pentru a fi acordate înainte de sărbătorile pascale. „Oameni buni, am mutat pensiile, e 0,5% din PIB. Ce vreți să vă spun că e o catastrofă când era ceva predictibil că vor crește cheltuielile mutând ca oamenii să își primească pensiile înainte de sărbătorile pascale?”, a declarat premierul.

Vouchere de 1.600 de lei, ordinul a apărut în Monitorul Oficial DOCUMENTUL care schimbă regulile

De asemenea, premierul a apărat decizia de a aloca fonduri pentru un sediu nou al Înaltei Curți de Casație și Justiție, subliniind necesitatea asigurării unui spațiu adecvat și sigur pentru această instituție.

Evoluția salariului minim în România
Majorarea salarială planificată pentru 2024, de 700 de lei, este la fel de mare cât majorarea totală înregistrată între 2004 și 2016. În 2004, salariul minim brut era de 310 lei, iar în 2016 a ajuns la 1.050 de lei.

Evoluția anuală a salariului minim brut în România este următoarea:

2004: 310 lei

2005: 330 lei

2006: 370 lei

2007: 390 lei

2008: 440 lei

2009: 600 lei

2010: 670 lei

2011: 700 lei

2012: 750 lei

2013: 800 lei

2014: 850 lei

2015: 900 lei

2016: 1050 lei

2017: 1250 lei

2018: 1450 lei

2019: 1900 lei

2020: 2080 lei

2021: 2230 lei

2022: 2350 lei

2023: 3000 lei

2024: 3300 lei (din ianuarie) și 3700 lei (din iunie)

 

Salariul minim 2024. Ministrul Muncii, anunț de ultim moment

În urma discuțiilor avute în cadrul Consiliului Național Tripartit, s-a stabilit ca din data de 1 iulie 2024 salariul minim pe economie să fie de 3.700 de lei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că, legat de salariul minim brut garantat în plată, că trebuie respectată directivă europeană.

Citește și Tichetele de 280 de lei pentru donatorii de sânge ar putea fi anulate. Decizia vine de la Consiliul Europei

Ministrul Muncii, anunț de ultim moment: „Avem directivă europeană”

„Salariul minim pe economie se stabileşte prin negocieri în interiorul Consiliului Naţional Tripartit, acolo unde avem împreună reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii patronatelor şi reprezentanţii Executivului. Salariul minim pe economie, de la 1 iulie, este de 3.700 lei. În ceea ce priveşte salariul minim brut garantat în plată, avem directivă europeană. În ceea ce priveşte legea salarizării, avem jalonul 420 din PNRR. Absolut toate familiile ocupaţionale – şi aici, fie că vorbim de reprezentanţii sindicatelor, fie că discutăm despre angajatori – absolut toţi au fost consultaţi, astfel încât să cunoaştem specificul fiecărei familii ocupaţionale, specificul fiecărei funcţii, iar noua lege a salarizării să-şi îndeplinească obiectivul esenţial de a aduce echitate în sectorul public de salarizare”, a declarat presei ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Citește și Pensii 2024. Când vor afla pensionarii dacă au pensia mărită cu 110% sau nu vor primi nimic la recalculare. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Donald Trump anunţă întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Mar-a-Lago
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!