Cei mai mulți studenți străini vin din Orientul Mijlociu ca să studieze Medicina în România. Un alt domeniu de interes pentru tunisieni și marocani este ingineria. La Universitatea de Petrol și Gaze vin asiatici în cea mai mare parte.
Un student străin, Khalil Jbara, spune, a venit în România să studineze la Universitatea de Medicină „Carol Davila”. După un an petrecut aici, spune că înțelege perfect limba română și că „România este o ţară foarte frumoasă şi îi mulţumesc României!”.
„La semestrul doi am început cap şi gât, oase, artere, muşchi şi nervi. Am venit la Medicină pentru că părinţii mei sunt doctori şi fratele meu şi vreau să fiu ca ei. Preţurile de taxe în Liban sunt foarte scumpe, în exemplu, între 5.000 de euro până la 25.000 de euro”, a declarat Khalil Jbara, student.
Taxa la București este de 8.500 de euro pe an pentru studenții internaționali. „Noi avem peste 10.000 de studenţi la licenţă în total, dintre care 2.000 sunt studenţi internaţionali. E o paletă foarte largă de geografii, ca să zic aşa. Pe primul loc ca număr sunt studenţii din Grecia, Italia, Germania, Franţa şi Regatul Unit şi avem un număr absolut semnificativ din ţările Orientului Mijlociu – Israel, Liban”, a declarat prof. dr. Bogdan Popescu, prorector UMF Carol Davila.
Cei mai mulți studenți veniți din afara țării vin din Israel, Maron și Tunisia. Față de 2007, numărul studenților străini veniți la noi a crescut cu 26%. În total, 40.000 de tineri din toată lumea vin să studieze la noi, în timp ce în anul 2000 numărul nu depășea 9.000 de studenți.
Student străin: Oamenii sunt foarte buni, mâncarea foarte delicioasă.
Reporter Observator: Ce mâncare îţi place cel mai mult?
Student străin: Îmi plac foarte mult papanaşii cu smântână şi nu ştiu cum să spun, e o pâine cu mozzarella şi smântână. Am mâncat asta la Braşov.
Reporter: Langos?
Student străin: Da, da!
Un tânăr a venit din Tunisia ca să studieze Internet of Things la Politehnică. Are în plan ca după terminarea studiilor să-și deschidă propria lui afacere de trading.
Marouan Zouaoui: Facultatea de Inginerie, specializarea Internet of Things. Născut în Bahrain.
Reporter: Înţelegi dacă te întreb în română?
Marouan Zouaoui: Da.
Reporter: Hai să încercăm!
Marouan Zouaoui: Nu. (n.r. râde)
Reporter: De ce România?
Marouan Zouaoui: În primul rand, am fost în multe ţări din Europa înainte. Am locuit în Franţa, Germania, Elveţia, Belgia. Pot să iau diploma de inginer, o să fiu un inginer dacă termin aici, în plus nivelul de aici în ştiinţa calculatorului este foarte avansat.