Preparatul românesc apreciat la nivel global. Pentru noi înseamnă tradiție și gust autentic, pentru străini e considerată una dintre cele mai gustoase bucătării. Avem preparate românești care au reușit să facă ocolul Pământului și care au ajuns chiar și în TasteAtlas, cel mai prestigios ghid astronomic.
TasteAtlas e o enciclopedie culinară care cuprinde cele mai bune mâncăruri din lume. Și preparatele românești se numără printre ele. Mujdeiul, sarmalele, ciorba rădăuțeană și bulzul moldovenesc sunt doar câteva dintre mâncărurile care ne reprezintă în această enciclopedie de prestigiu.
Citește și Rețeta autentică de mici de la „Caru’ cu bere”, veche de 104 ani. Mirodeniile inedite care dau gust și savoare mititeilor
Care e preparatul românesc apreciat la nivel global
Preparatele românești au ceva special care le face să fie apreciate în toată lumea. Spre exemplu, ciorba rădăuțeană ocupă locul 12 în topul global, iar acesta e doar un exemplu.
Nu numai mâncărurile principale, ci și aperitivele și deserturile românești au reușit să își găsească locul în TasteAtlas. Salata de vinete, salata de icre și fasolea bătută sunt doar câteva dintre preparatele apreciate la nivel global care poartă mândria culinară românească în lume.
Alte preparate românești, dar care nu sunt chiar pe gustul oricui sunt urzicile cu usturoi, mămăliga cu lapte, jumările.
Citește și Nutriționiștii au dezvăluit cel mai sănătos condiment: „Nu are sare, zahăr sau grăsimi adăugate”
Cum se face ciorba rădăuțeană
Ciorba rădăuțeană a ajuns să fie preparatul românesc care a făcut ocolul Pământului. Iată cât de simplu se face.
Ingrediente
- 500 grame piept de pui dezosat
- 400 grame morcov
- 200 grame țelină
- 2 buc ceapă
- o legătură de mărar verde
- 2 buc păstarnac
- 1 l ulei de floare soarelui
- 3 ouă
- 1 l smântană 20 % grăsime
- 2 buc lămaie
- 1 căpățână usturoi
- 1 buc ardei gras roșu
- sare
- piper
Mod de preparare
- Mai întâi, pui pieptul de pui la fiert în apă rece și, după câteva minute de fierbere, se adună spuma și se adaugă sarea. După ce s-a fiert, se scoate carnea și se lasă la răcit pentru ca mai apoi să fie tăiată julien.
- Legumele se curăță și se spală, apoi se dau pe răzătoare. Se pun la călit într-o tigaie cu ulei, și după câteva minute se adaugă un polonic din apa în care a fiert carnea. După ce legumele s-au fiert suficient, se adaugă în oala în care se află restul de apă și se lasă la fiert. Între timp, usturoiul se curăță și se face mujdeiul.
- Separat, într-un bol din plastic se separă gălbenușurile de albușuri, se pune sarea, mujdeiul de usturoi și smântâna, apoi se amestecă până când se formează o compoziție omogenă.
- Oala se ia de pe foc și cu un polonic se adaugă zeama puțin câte puțin peste compoziția omogenă până se subțiază, apoi se adaugă înapoi în oală tot amestecul. Se adaugă și puiul tăiat julien și se mai pune puțin la fiert. La final, se adaugă zeamă de lămâie și verdețuri.