Sezonul cald vine cu un pericol major: mușcătura de căpușă. Încă din luna aprilie, căpușele sunt active, iar acestea continuă să reprezinte un pericol până în noiembrie. Aceste insecte trăiesc în zonele cu iarbă înaltă sau cu umiditate ridicată. Dacă urmează să mergi să te relaxezi în parc sau în pădure, trebuie să ții cont de anumite reguli, pentru a evita să fii mușcat.
Vara bate la ușă, iar dorința de a petrece timp în parc, în pădure sau în alte locuri din natură e tot mai mare. Din cauza temperaturilor crescute însă, riscul să fii mușcat de căpușă este tot mai crescut, iar asta poate cauza reale probleme de sănătate.
Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu sfaturi pentru a preveni situațiile în care poți fi mușcat de căpușe.
După ieșirile în natură, medicii recomandă verificarea copiilor. Mai exact, trebuie să fii atent dacă pe piele există puncte închise la culoare și suspecte.
„În ceea ce privește prevenția, este foarte important să menționăm faptul că o căpușă adultă poate fi remarcată ușor pe piele. Aceasta trebuie să fie scoasă imediat și, așa cum spuneam, este recomandat să apelăm la un medic sau ajutor specializat pentru asta. Din păcate însă, nimfele sunt greu de văzut, tocmai pentru că arată ca un punct negru, cât un vârf de ac”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru pentru WowBiz.
În același timp, medicul declară că nu toate căpușele sunt purtătoare de Borrelia, iar asta înseamnă că nu toți oamenii vor dezvolta boala.
” Căpușa, în România, este adesea lxodes ricinus, numele acesta fiind dat în special de aspectul asemănător bobului de ricin. Trebuie să precizăm faptul că nu toate căpușele sunt purtătoare de Borrelia, astfel că nu toate persoanele care au fost mușcate de căpușe vor dezvolta și boala.
Însă este important să știm că trebuie să ne prezentăm la medic și să beneficiem de îngrijiri de specialitate”, a mai declarat acesta.
Citește și: A început sezonul căpușelor. Pot provoca grave probleme de sănătate