Cât de bănoasă e meseia de zugrav în 2024. Într-un imobil s-au zugrăvit deja 400 de metri pătrați de pereți și tavane. Lucrările au început de câteva zile și sunt aproape gata, iar costurile se ridică la aproximativ 3.000 de euro cu tot cu materiale. Chiar dacă prețurile sunt piperate, firmele au mulți clienți pentru că meseriașii serioși sunt greu de găsit.
„Începem să ducem clienţii să-i programăm la două luni, adică dacă ne sună în martie, aprilie, noi deja ajungem cu ei în iunie, iulie cu programările”, a spus Victor Dumitrache, directorul unei firme, potrivit Observator News.
Un român a apelat la o firmă pentru zugrăvit și mici reparații, iar pentru un imobil 250 de metri pătrați acesta trebuie să plătească 10.000 de lei.
„Mi se pare foarte mult. Am cumpărat 6 găleţi a 20 de litri, 6 amorse, sper să-mi ajungă dacă nu mai vin şi mai cumpăr”, a spus George Popescu, proprietar.
Cei care sunt nevoiți să apeleze la firme se consolează cu ideea că în preț intră materialele și curățenia de după.
Pentru zugrăveala într-un apartament cu două camere, o firmă cere 5.000 de lei pentru vopsea și maoperă, cu promisiunea că lucrările sunt gata într-o singură zi. Cei care se încumetă să se ocupe singuri de toată treaba, plătesc doar aproximativ 2.000 de lei pentru materiale.
Consultanții de vânzări ne sfătuiesc să cumpărăm materiale de înaltă calitate, chiar dacă sunt mai scumpe, pentru că rezistă mai mult.
„Avem preţuri de la 80 de lei la 15 litri pana la 600 si ceva de lei la 15 litri. Deci avem pentru fiecare buzunar în parte. Găsiţi la 15 litri inclusă şi amorsa. Sunt la pachet”, a explicat Cătălin Neacşu, consultant de vânzări.
Citește și: Cât câștigă un IT-ist. Salariul unui angajat în acest domeniu, visul oricărui român
Pentru că a început deja sezonul cald, zugravii și firmele de profil încep să aibă mai mulți clienți. Este perioada în care începe renovarea apartamentelor.
„În general renovarea si mobilarea cât de cât modernă a unui apartament poate să crească preţul chiriei destul de mult, estimăm noi între 50% şi 100% comparativ cu un apartament nerenovat. Chiriaşii sunt dispusi să plătească chiar de două ori mai mult pentru un apartament luat în chirie, dacă acel apartament este renovat”, a precizat Monica Dudău, reprezentant platformă anunţuri imobiliare.