Directorul STS: Frauda electorală prin metoda „autocarul” poate fi stopată cu 10-15 milioane de euro

Directorul STS, generalul Marcel Opriş afirmă că fraudarea alegerilor prin vot multiplu ar putea dispărea dacă s-ar implementa la nivel naţional sistemul informatizat propus de STS şi folosit experimental la ultimele alegeri parlamentare parţiale. Chiar dacă sistemul nu este aplicat la nivel naţional, directorul STS susţine ferm că mai devreme sau mai târziu el va exista. Mai mult, Opriş spune şi cât ar putea costa: 10-15 milioane de euro.
Romania TV
22 dec. 2011, 18:03
Directorul STS: Frauda electorală prin metoda

Dotarea fiecărei secţii de votarea cu mijloace electronice care să poată scana cărţile de identitate ale alegătorilor ar putea furniza informaţiile necesare care să poată face imposibil votul multiplu, a declarat la România TV Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

„Nu se va mai vota cu autobuzul, s-a terminat, nu se mai poate! Dacă se implementează asemenea sisteme nu se va mai putea vota în acest mod. Asemenea lucruri totuşi costă. Nu exagerat, dar costă. Intră în costurile democraţiei. Mult sau puţin, nu ştiu dacă-i relevant. 10-15 milioane de euro pentru 5-7 ani de zile, pentru că asemenea mijloace, resurse tehnice o dată puse la dispoziţie, ele sunt valabile pentru mai multe cicluri electorale”, a declarat Opriş.

Şeful STS a afirmă că sistemul a fost implementat experimental la ultimele alegeri parţiale desfăşurate în România şi că şi-a dovedit eficienţa.

„Noi am fost solicitaţi, şi noi alături de alţii, să propunem o metodă. Aşa s-a ajuns la celebrul sistem de verificare a identităţii, pe care l-a folosit AEP-ul (Autoritatea Electorală Permanentă, n.r.) nu noi, noi am furnizat doar mijloacele tehnice. Şi care şi-au dovedit viabilitatea pentru că au fost depistate: încercare de vot cu carte de identitate declarată furată, încercare de vot cu carte falsă de identitate, încercare de exercitare a unui drept de vot deşi în bazele de date ale justiţiei scria că persoana respectivă n-are drept de vot”, a mai declarat Opriş.

„Jocul electoral trebuie scos în afara secţiei de vot”

Deşi acest sistem informatizat este aplicat în întreaga Europă – după cum susţine şeful STS – politicienii de la noi încă nu au hotărât aplicarea lui la nivelul întregii ţări.

„Ar trebui ca întreaga clasă politică să admită că jocul electoral trebuie scos în afara secţiei de vot. Şi nimeni, dacă un guvern nu are curajul să cheltuiască pentru a implementa asemenea mijloace pe termen lung, cealaltă parte să convină că nu va invoca eventualele costuri pentru asemenea alegeri. Acestea să fie scoase şi acceptate unanim. Să se discute despre alte costuri, de steaguri, de ce vreţi dumneavoastră, dar nu de asemnea costuri”, a mai afirmat directorul STS.

„Românii vor vrea aşa ceva”

Chiar dacă proiectul informatizat propus de instituţia pe care o conduce nu este acceptat la nivel politic, directorul STS dă asigurări ferme că el va fi aplicat în viitor.

„Să ştiţi că un asemenea sistem oricum va exista în România. Nu în mandatul meu, nu în mandatul preşedintelui Băsescu, poate nici când veţi lucra dumneavoastră, pentru că românii vor vrea aşa ceva. V-am spus că în momentul acesta în lege nu este, dar dacă la anul viitor vom fi solicitaţi oficial printr-un act normativ să furnizăm servicii pentru alegeri, să ştiţi că le vom furniza indiferent ce vor spune opinia publică şi ziariştii”, a mai declarat marcel Opriş la România TV.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Cauza prăbușirii zborului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan: suspiciuni asupra unui sistem antiaerian rusesc
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă