În 2011, cometa Lovejoy a trecut prin atmosfera Soarelui, denumită coroana solară. Imaginile realizate prin telescop au arătat cum coada cometei a fost trasă de câmpul magnetic puternic, permiţându-le cercetătorilor să studieze această forţă pentru prima oară.
Studiul a fost publicat acum în revista Science.
„Cometa trece printr-o zonă a atmosferei solare pe care nu o putem observa. Nu putem merge acolo, pentru că sondele noastre s-ar topi şi nu putem să o vedem pentru că nu emite prea multă lumină. Dar cometa Lovejoy ne-a permis să studiem acea zonă a atmosferei solare şi a câmpului magnetic”, a declarat dr. Karel Schrijver, de la Lockheed Martin Advanced Technology Center din California.
Cometa Lovejoy a trecut prin atmosfera solară pe 15 decembrie 2011, iar sondele spaţiale au surprins evenimentul. Cometa se îndrepta către Soare cu 600km pe secundă, a devenit mai strălucitoare, iar coada sa a început să se mişte, din cauza câmpului magnetic puternic, care o trăgea spre el. Studiind mişcările cometei, cercetătorii au putut afla, astfel, mai multe despre caracteristicile câmpului magnetic.
Câmpul magnetic al Soarelui provoacă vântul solar şi exploziile din coroană, care influenţează vremea spaţială. Aceasta poate afecta sateliţii de pe orbita terestră şi infrastructura de telecomunicaţii.
În prezent, cercetătorii folosesc modele computerizate pentru a înţelege atmosfera solară, însă informaţiile oferite de Lovejoy ar putea îmbunătăţi procesul.
În mod incredibil, cometa a supravieţuit trecerii prin coroana solară, însă după două zile s-a dezintegrat în spaţiu. „Au fost observate circa 1.600 de comete care au trecut prin atmosfera solară, dar niciuna nu a mai ieşit de acolo. Aceasta este prima, suficient de mare ca să poată supravieţuit trecerii, deşi nu pentru mult timp„, a mai spus dr. Schrijver.
La sfârşitul lui 2013, o altă cometă va trece prin atmosfera solară, oferindu-le o nouă şansă cercetătorilor.