Proiectul privind Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, în dezbatere publică

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre de Guvern privind emiterea acordului de mediu pentru continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, solicitat de Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A.
Cristina Dinu
07 iun. 2013, 10:26
Proiectul privind Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, în dezbatere publică

Potrivit Notei de Fundamentare, postată pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, Nuclearelectrica, în calitate de titular al proiectului de la Cernavodă, a solicitat emiterea acordului de mediu pentru Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la C.N.E. Cernavodă.

Acesta reprezintă un proiect de extindere a activităţii de producere a energiei electrice pe baza energiei nucleare, activitate care se desfăşoară în prezent pe amplasamentul C.N.E.Cernavodă.

„Amplasamentul CNE Cernavodă a fost conceput iniţial să găzduiască cinci reactoare tip CANDU 600, fiecare dintre ele estimate la o putere instalată brută de peste 700 MW. Construcţia a fost începută simultan la cele 5 unităţi, strategie care a fost schimbată la începutul anilor 90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Unităţile 1 şi 2 au intrat în exploatare comercială în anul 1996, respectiv anul 2007, celelalte unităţi nucleare rămânând, la vremea respectivă, în conservare”, se arată în documentul citat.

Proiectul pentru care s-a solicitat avizul de mediu reprezintă o continuare a lucrărilor începute anterior. Stadiul de realizare a acestora arată că pentru Unitatea 3 (U3) atât lucrările de construcţii civile nucleare, cât şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare în proporţie 49%. În cazul Unităţii 4 (U4), construcţiile civile sunt realizate în proporţie de 15%.

Din informaţiile publicate în Nota de Fundamentare reiese faptul că proiectul a fost evaluat de către Comisia Europeană din punctul de vedere al cerinţelor specifice din Tratatul Euratom. În acest sens, au fost analizate a aspectele referitoare la finanţarea proiectului, alimentarea cu combustibil, alimentarea cu apă de răcire, combustibilul uzat şi managementul deşeurilor radioactive, finanţarea dezafectării şi a managementului deşeurilor şi securitatea nucleară şi protecţia fizică.

Toate informaţiile referitoare la acest subiect sunt publicate, spre dezbatere publică pe site-ul MMSC, iar eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise până la data de 14 iunie 2013, la sediul ministerului – Direcţia Evaluare Impact şi Controlul Poluării, prin fax sau pe e-mail.

Conform unei HG, Executivul a adoptat emiterea acordului de mediu pentru proiectul Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la C.N.E. Cernavodă.

În prezent, pe amplasamentul CNE Cernavodă, sunt în funcţiune Unităţile 1 şi 2, Unităţile 3 şi 4 sunt planificate să fie finalizate la nivelul anilor 2019, respectiv 2020, iar Unitatea 5 se află în conservare.

Guvernul României a stabilit ca finalizarea Unităţilor 3 şi 4 din Cernavodă să se realizeze prin atragerea de fonduri de finanţare asigurate şi de investitori privaţi, în sistemul de parteneriat public – privat. Compania de proiect S.C. EnergoNuclear S.A. este responsabilă cu finalizarea Unităţilor 3 şi 4 şi punerea lor în funcţiune.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'