Titi Aur, instructor în conducere defensivă, a spus, în emisiunea ”DC Conducem”, cât timp câștigă șoferii agresivi în trafic dacă traversează Bucureștiul de la un capăt la altul.
”Dacă cineva are curiozitatea să facă calculul cu privire la cât se poate câștiga printr-o agresivitate în trafic, vă spun eu. Să treci Bucureștiul dintr-o parte în alta, din Pantelimon în Militari sau din Băneasa în Giurgiului, la o oră aglomerată sau semi-aglomerată, poți să câștigi 3- 5 minute, maximum. Dar asta înseamnă să forțezi, să treci, să te bagi, să te înjure, să consumi combustibili, frână, cauciucuri, anvelope, să fie riscul de amendă, de accident, starea de nervi. Atâta stres și atât nebunie să mă bag în fața lu` ăla, să trec de pe o bandă pe alta, plec din Pantelimon și când ajung în Militari trebuie să mă culc, că-s obosit. Atât de mult m-am consumat și am ajuns cu maximum 5 minute mai devreme. Dacă e Bucureștiul liber și tu mergi cu 130 km/h noaptea și ajungi întreg, da, poți să câștigi mai mult. Dar vorbim despre o perioadă semi-aglomerată. Și dacă pleci de aici la Brașov făcând nebunii pe DN1 pot să câștig 10 minute, dar risc. Pentru ce să fac asta? Acum nici chiar să stau în spatele unui camion cu probleme. Dar mă refer la exces. Un șofer neinstruit, needucat din punctul ăsta de vedere, al eficienței, siguranței, eleganței, confortului, economic ș.a.m.d. la volan” a spus Titi Aur, citat de DCnews.ro.
Numărul accidentelor rutiere a crescut anul trecut în România cu aproape 1000 de asemenea nedorite evenimente, potrivit celor mai recente date publicate de Statistică. Zilnic, 4 români mor ca urmare a accidentelor rutiere, iar alți 100 sunt răniți ca urmare a accidentelor. Un sfert din totalul accidentelor sunt între o mașină și un pieton, trei sferturi dintre accidente au loc pe timp de zi, iar peste 15% au loc vinerea. 9 din 10 accidente au loc pe carosabil uscat.
Cele mai multe accidente au loc în București (3455 anul trecut, adică forcare a treia mașină a făcut un accidente în 2023). Iașiul și Bistrița Năsăud sunt județele în care deși sunt multe mașini, numărul accidentelor raportat la numărul de mașini este cel mai mic). După București, Bihor Prahova și Alba conduc în topul accidentelor raportat la numărul de mașini înmatriculate.
Șoferii agresivi în trafic ar putea fi sancționați pe baza înregistrărilor audio-video surprinse de camerele de bord sau de alte dispozitive inteligente. Codul Rutier ar putea fi modificat printr-un proiect de ordonanță de urgență, care este pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.
În imaginile trimise polițiștilor trebuie să se vadă data și ora când au fost surprinse manevrele agresive în trafic, dar și locul ori alte elemente care să poată să ducă la indentificarea zonei unde a avut loc conflictul.
Citește și: Titi Aur aruncă bomba! Care sunt cele mai mari greșeli pe care șoferii le fac la volan.”Toți suntem tentați”
De asemenea, în imagini trebuie să poată fi identificată cealaltă mașină și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acesteia. După ce analizează imaginile, polițistul poate să scrie procesul verbal fără ca cel vinovat să fie prezent și fără să fie nevoie de martori.
Numărul șoferilor care au fost sancționați pentru că au condus agresiv a crescut anul trecut. Față de anul 2022, a fost înregistrată o creștere cu 1.000 de cazuri.
Astfel, în 2023, peste 3.000 de șoferi au fost sancționați și le-a fost luat permisul de conducere.