Ion Țiriac vrea să cumpere un castel cu o istorie tragică. Foștii proprietari sunt îngropați chiar în curtea palatului

Ion Ţiriac e interesat să cumpere un castel din România cu o istorie tulburătoare. Miliardarul român ar vrea o bijuterie arhitecturală din județul Arad, care are un trecut demn de un stabiliment istoric.
Mircea Filipescu
03 iun. 2024, 13:56
Ion Țiriac vrea să cumpere un castel cu o istorie tragică. Foștii proprietari sunt îngropați chiar în curtea palatului

Fostul mare jucător de tenis, care are o avere estimată la 2.1 miliarde de dolari, a pus ochii pe Castelul Mocioni – Teleki din Căpâlnaş, aflat la numai cinci kilometri de proprietatea familiei regale române de la Săvârşin și la 90 km de municipiul Arad.

Jurnaliştii de la Glasul Aradului au scris că au primit şi confirmări de la oficialităţi că miliardarul Ion Ţiriac este dispus să plătească o sumă importantă în schimbul conacului care a fost construit între 1876 şi 1879.

„Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că îl vrea Ion Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută”, a declarat primarul comunei Birchiş (de care aparține satul Călpâlnaș), Ioan Guţu, pentru ziarul local.

Castelul Mocioni-Teleki

Construit între anii 1876 și 1879 de familia Mocioni, de origine aromână, castelul din Căpâlnaș este înconjurat de un vast domeniu de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil. Clădirea a servit drept reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscată de regimul comunist.

Citește și: Cu ce probleme se confruntă fosta soție a lui Cristi Borcea. Viața Mihaelei s-a schimbat radical după divorț: „Analizele nu mi-au ieșit prea bine”

În 2007, castelul a fost revendicat și obținut un nepot nelegitim al lui Jeno Teleki. De atunci, proprietarii au închiriat domeniul, dar în 2019, „Micul Trianon” din vestul țării a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro. Până în prezent, castelul nu și-a găsit un nou proprietar, deși interesul nu a lipsit.

Istoria castelului este marcată de evenimente dramatice și legende. A fost locuit de Therezia Mocioni și de fiica sa, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului. În 1947, contele Teleki a decedat, fiind și el înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie și a devenit o figură tragică în amintirile sătenilor, scrie Glasul Aradului.

Castelul este clasificat ca monument istoric de clasa A, astfel că, pentru a-l renova sau a-i aduce modificări, Ion Țiriac ar avea nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii.

Citește și: Mihai Albu, noi detalii despre starea sa de sănătate. Acesta a fost diagnosticat cu cancer: „Mi-e foarte frică”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?