Salarii iunie 2024: Bugetarii ar trebui să primească luna aceasta creşterile salariale promise de Guvern. Multe dintre majorări reprezintă a doua tranşă din creşterile care nu au putut fi date la începutul anului.
O parte din angajații din sistemul bugetar au profitat din plin că e campanie electorală și au protestat în stradă! Au cerut lefuri mai mari, iar guvernul nu a avut de ales, așa că a votat majorări. Nu pe cât de mari au cerut angajații de la stat, care ar fi vrut indexări de 25%, ci numai de 10% și asta în două tranșe.
Lista completă a categoriilor de bugetari pentru care lefurile se majorează de la 1 iunie este următoarea:
Categoriile de bugetari care trebuie să primească salarii majorate
– Profesori: 8%
– Doctori + personal medical auxiliar: 10%
– Administrație: 5%
– ONRC şi Registrul Comerţului: 5%
– Funcţionari publici din unele localităţi: 5%, pe listă sunt și angajații dinomeniile cultură, diplomaţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile Registrului comerţului de pe lângă tribunale.
„Hărţuirea şi ameninţarea angajaţilor care protestează legitim, de la nivelul celei mai înalte pozitii executive din stat, este un gest inacceptabil. Declaraţia premierului din şedinţa de Guvern de săptămâna trecută este de neacceptat nu doar prin faptul că este profund nedemocratică şi cu reflexe de mentalitate medievală, dar constituie un exemplu nociv şi un cec în alb pentru toţi angajatorii abuzivi, din sistemul public sau privat. Din păcate, România nu duce deloc lipsă de patroni abuzivi, care în locul negocierii şi dialogului, adoptă tactici de discriminare, ameninţare şi hartuire. Deficitul major de forţă de muncă este datorat şi acestui tip de atitudine «patronală», fals managerială, pe lângă salarizarea de mizerie din România. Ne putem imagina că angajaţii din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantaţi politic (aceştia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajaţii competenţi şi experimentaţi, experţii care duc în spate greul activităţii, cei care suportă capriciile diverşilor şefi politici, cei care s-au săturat de inechităţi şi tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, şi cei care suportă, in plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcţia publică, creată şi propagată, iată!, de propriii angajatori – înalţii oficiali ai statului”, susţine Confederaţia Cartel Alfa.
Toate acestea vin în contextul în care cheltuielile au crescut, în primele patru luni ale lui 2024, cu peste 29%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
Cheltuielile de personal au însumat peste 50 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 21% faţă de 2023.
Guvernul intenționează să reducă sporurile și să diminueze veniturile angajaților din sectorul public care nu atrag fonduri europene. În consecință, anumite categorii de funcționari ar putea pierde până la 50% din salarii. Cine nu a adus bani europeni sau are proiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri care sunt încasate inclusiv de primari.
Ministerul Finanţelor trebuie să îi prezinte premierului lista „privilegiaţilor” şi acesta va decide care venituri vor fi tăiate.
Sporul care a fost acordat în luna martie 2024 reprezintă pentru unii aleşi locali o majorare a salariului cu 50%.
Adio salarii umflate cu sporuri. Cine sunt bugetarii care vor avea venituri mai mici de anul viitor
Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte premierului o listă cu persoanele care beneficiază de privilegii, iar acesta va decide cine va pierde anumite sume de bani.
Sporul acordat în luna martie a dus la o creștere salarială de 50% pentru unii aleși locali.
Acest lucru înseamnă că primarul Capitalei primește un supliment de 6000 de lei la salariu, în timp ce un primar de comună beneficiază de aproximativ 3000 de lei în plus.
Cine beneficiază de bani europeni
Toți europenii și mulți oameni din alte părți ale lumii beneficiază direct sau indirect de bugetul UE. Acesta ajută milioane de studenți, mii de cercetători și multe orașe, regiuni și organizații non-profit.
Toți cetățenii UE pot solicita finanțare din partea UE. În funcție de natura activității sau a proiectului dumneavoastră, puteți avea acces la diverse programe de finanțare ale UE.
Iată cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare din partea UE:
Premierul Marcel Ciolacu ţine să sublinieze că nu a ”ameninţat pe nimeni” atunci când a făcut declaraţiile referitoare la nemulţumirile angajaţilor din aparatul guvernamental. ”Acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj”, afirmă Ciolacu.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Fiecare om are dreptul să facă… am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni. Cred că sunt un om de bună credinţă şi ţin la acest lucru. Au fost vrei doi ani de guvernare de dreapta, până să intre Partidul Social Democrat la guvernare, dom-le, nu s-a dat nicio mărire de pensii, nu s-a respectat legea, cu indicele de inflaţie. Nu s-a mărit salariul minim, o sigură dată cred că s-a mărit vreo 40 de lei. S-au făcut împrumuturi. (…) Statul român nu mai face împrumuturi să susţină consumul, e pentru prima oară în istorie în România (…) Am înţeles de la angajaţii din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul cinci cu cinci (procente, majorări salariale – n.r.) şi au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul României atât… ca să fie sustenabil, nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Am zis: dom-le, dacă nu vă convine – ca şi dvs., dacă nu vă mai convine, staţi la televiziune, vreţi să vă mutaţi la altă televiziune ,spuneţi: dacă nu-mi măreşti salariul plec – am zis: dom-le, dacă e aşa de rău la Guvernul României, daţi-vă demisia! Eu nu am ameninţat pe nimeni, eu am zis: dom-le, eu atât pot! Eu nu-mi bat joc de România, eu nu arunc România într-un haos!”, a afirmat Marcel Ciolacu, la România TV, joi seară.
El a subliniat că ”echilibrul macroeconomic este unul foarte fragil”. ”Hai să fim corecţi: acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj. Să nu mă voteze, dom-le! Eu atât pot! Eu nu pot să mai mă uit în ochii oamenilor de afaceri dacă eu fac un pas înapoi la fiecare şantaj, indiferent de aparatul propriu din Guvernul României”, a adăugat Ciolacu.
El a susţinut că, din punctul său de vedere, salariul pe care îl primesc angajaţii de la Guvern ”e un salariu bun pentru România”.
Premierul Marcel Ciolacu a criticat, recent, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului, el arătând că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea mult pentru 1.000 şi ceva de euro pe lună”. ”Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, le-a transmis şeful Executivului. El a cerut ministerelor restante să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducă numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an.