Pensionări pe bandă în rândul poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor pe motiv de depresie. Procurorii anticorupţie au ridicat mai multe documente de la Direcția Medicală a MAI și de la Spitalul Gerota, ce aparține tot de Ministerul de Interne. Anchetatorii au suspiciuni cu privire la legalitatea emiterii documentelor medicale necesare care să ateste că persoanele pensionate chiar suferă de bolile respective. Nu este prima dată când se fac percheziții pe acest subiect la Spitalul Gerota. Au mai avut loc în 2015, într-un caz care viza de asemenea pensionări pe caz de boală făcute în baza unor documente medicale falsificate.
Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne s-a sesizat din oficiu și, sub coordonarea procurorilor DNA, face cercetări în legătură cu pensionarea din motive medicale a unor funcționari MAI. Persoanele în cauză aveau vârste de sub 30 de ani când au cerut pensionarea, pentru că au fost diagnosticate cu depresie sau alte formeasociate. Toate aceste cazuri s-au întâmplat în ultimii doi ani.
Printre cazurile vizate de anchetatori este și cel al unui polițist care s-a pensionat recent, la 25 de ani, din Satu Mare, după ce în 2023 a fost prins drogat la volan. Acesta s-a pensionat după doar cinci ani în sistem, invocând probleme de ordin psihologic.
„În cursul lunii februarie a.c., un cadru al Inspectoratului de Poliţie Județean Satu Mare şi-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea, ca urmare a clasării medicale inapt pentru îndeplinirea serviciului în politie, conform deciziei medicale emisă de către unitatea medicală. Dosarul de pensionare al cadrului se afla în analiza, in vederea stabilirii dreptului la pensie”, se arată în comunicatul transmis presei de către IPJ Satu Mare. Potrivit presei locale, acesta ar fi fost declarat apt medical limitat la doar 4 ore/zi, ieșind la pensie cu 3.000 de lei/lunar.