Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Veşti bune pentru şoferi, ieftiniri masive la pompă

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 1 dolar din cauza scepticismului faţă de decizia OPEC+ de a mări oferta la sfârşitul acestui an
Filip Stan
05 iun. 2024, 08:34
Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Veşti bune pentru şoferi, ieftiniri masive la pompă
Preţ carburanţi 20 martie 2024. Benzina şi motorina s-au scumpit din nou, care este influenţa cotaţiei Platts

Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net în acest an, afișează pe data de 5  iunie 2024 un preț al benzinei standard de 6,93 lei/litrul, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,98  lei/litrul.

Așadar, azi, compania petrolieră a coborât cu opt bani pe litru prețul benzinei și al motorinei, o mișcare de preț mai amplă decât cele cu care ne-a obișnuit în ultima vreme. După scăderea de preț de azi, prețul carburanților coboară sub pragul de 7 lei pe litru în majoritatea stațiilor, ba chiar la benzinăriile mai ieftine din București, cum ar fi cea din strada Dr.Herescu din zona centrală a Capitalei, benzina a scozut și sub 6,90 – acolo prețul este de 6,87 lei pe litru.

Preţ carburanţi 5 iunie 2024. Este a 14-a ieftinire consecutivă a carburanților, după mai multe scăderi consecutive care au avut loc în luna mai. Ieftinirea precedentă a fost în data de 1 iunie – compania petrolieră a coborât atunci prețul benzinei cu cinci bani pe litru și prețul motorinei cu doi bani pe litru.

Plăţile APIA pentru anul 2024 ar putea începe din această toamnă, promite ministrul Florin Barbu

Ieftinirile au început din ultima parte a lunii aprilie. De atunci, benzina este mai ieftină cu 48 de bani pe litru, iar motorina cu 50 de bani pe litru – am comparat prețurile la aceeași stație.

Indiferent de situația din piață, carburanții se vor scumpi peste o lună, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de 40 de bani pe litrul de motorină,

La momentul redactării acestei știri, cotația petrolului Brent, de referință pentru Europa, era de 77,5 dolari, în scădere destul de accentuată în ultimele zile, ceea ce are efect asupra cotațiilor prodsuselor petroliere, în contextul în care, pe fondul unei creșteri economice destul de slabe în marile piețe, se pare că există suficienți carburanți pentru a onora cererea.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 1 dolar pe baril din cauza scepticismului faţă de decizia OPEC+ de a mări oferta la sfârşitul acestui an, pe o piaţă globală în care cererea a dat deja semne de slăbiciune, transmite Reuters.

Continuând pierderile de la un minim de patru luni atins luni, contractele futures pentru ţiţeiulul Brent au scăzut marţi cu 1,11 dolari, sau cu 1,4%, la 77,25 dolari pe baril.

Citeşte şi: Ce venituri trebuie să ai pentru a lua un credit de 100.000 de euro, în 2024, pentru locuință

Preţul petrolului Brent a închis luni sub 80 USD pentru prima dată după 7 februarie, după ce a scăzut cu peste 3%.

La cel mai redus nivel de marţi, petrolul Brent s-a tranzacţionat la 76,76 dolari, la mai puţin de 2 dolari faţă de nivelul minim al acestui an, de 74,79 dolari pe baril, atins la începutul lunii ianuarie.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI)  din SUA au scăzut cu 1,06 USD, sau cu 1,5%, până la 71,51 USD pe baril.

Preţul petrolului WTI a scăzut luni cu 3,6%, pentru a se stabili aproape de minimul ultimelor patru luni.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au convenit duminică să prelungească cea mai mare parte a reducerilor producţiei de petrol până în 2025, dar au lăsat loc pentru ca opt ţări să anuleze treptat reducerile voluntare, începând din octombrie.

”Scenariul meu de bază este că piaţa reacţionează exagerat la anunţul OPEC”, a spus Phil Flynn, de la Price Futures Group.

Retragerea planificată a restricţiilor de producţie, din octombrie, adaugă nervozitate cu privire la supraoferta, într-un mediu în care traderii sunt deja speriaţi de ratele ridicate ale dobânzilor care împiedică activitatea economică globală.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'