Potrivit acestor surse, Silvestru Şoşoacă trebuie să dea explicații în legatură cu lista de semnături de susținere a candidaturii pentru Parlamentul European.
Silvestru Şoşoacă și-a depus candidatura ca independent la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Comunicatul Parchetului General: ”În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală efectuează cercetări într-o cauză penală în care a fost reținută următoarea situație de fapt:
În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.
Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.
Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.
Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.
Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura.
În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii.”
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a fost condamnat definitiv recent la 180 de zile de „amendă-închisoare” și are de achitat 18.000 de lei către stat, iar în caz contrar numărul zilelor de amendă neachitate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare. În acest dosar, Silvestru Șoșoacă este acuzat că în decembrie 2021 a agresat un polițist în urma unui conflict cu o echipă de jurnaliști străini veniți să-i ia un interviu senatoarei.
Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București, care, potrivit portalului instanțelor, a respins apelurile formulate de către Parchetul Judecătoriei și de Silvestru Șoșoacă la hotărârea Judecătoriei Sectorului 1.
Curtea de Apel București a menținut, astfel, decizia Judecătoriei, decizia fiind definitivă.
În aprilie 2023, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Silvestru Șoșoacă la „180 de zile-amendă închisoare” pentru ultraj: „Stabilește cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la valoarea de 100 lei, inculpatul urmând să plătească statului suma totală de 18000 lei”.
Ce înseamnă „amendă-închisoare”?. „Dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, prevede Codul Penal.