Uleiul refolosit este la îndemâna oricui, iar, de cele mai multe ori, alegem să nu mai spălăm tigaia, gândindu-ne că nu se întâmplă nimic. Însă, un nou studiu arată că reutilizarea în mod repetat a aceluiași ulei poate duce la probleme grave de sănătate.
De cele mai multe ori, atunci când gătim în aceeași tigaie, suntem tentați să nu mai schimbăm uleiul sau să îl lăsăm acolo timp de câteva zile. Totuși, efectele reutilizării uleiului prăjit au efecte grave asupra sănătății.
Un nou studiu arată că refolosirea acestuia în mod repetat poate crește riscul de neurodegenerare și de afecțiuni asociate, cum ar fi boala Alzhaimer sau boala Parkinson.
„Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.
În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui.
De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă.”, a spus medicul Simona Carniciu pentru Antena 3.
Totodată, uleiul poate fi refolosit doar în anumite condiții. Dacă îți propui să faci asta, ține cont de următoarele reguli:
Citește și: Prețul uleiului de măsline a explodat! Cât am ajuns să plătim pentru o singură sticlă