Gabriela Firea susține că planurile pe care nu a apucat să le îndeplinească în mandatul trecut de primar al Capitalei au fost îmbunătăție și sunt acum gata să fie aplicate, însă abia după ce va face „curățenie” după fostul edil, Nicușor Dan.
Citește și: Sondaj CURS: Gabriela Firea, umăr la umăr cu Nicuşor Dan, cu doar patru zile rămase până la alegerile locale
În cadrul emisiunii moderate de Andreea Crețulescu, Gabriela Firea, candidat la Primăria Capitalei, dar și pentru un loc în Parlamentul European, a vorbit despre planurile pe care le are pentru București în momentul în care va redeveni edil.
„Acum 8 ani, când am ajuns la primărie, ni s-a spus că nu avem mari șanse să primim fonduri europene, considerându-se că București-Ilfov este o zonă bogată. Dacă ai proiecte corecte, fezabile, nu au cum să fie ignorate. Anterior, nu au existat fonduri care să intre în Capitală din sursă europeană. Pentru rețeaua de termoficare, fondurile s-au primit acum 5 ani de zile. Am fost și la Bruxelles pentru a-i convinge. Din păcate, doi ani de când am plecat, nu s-a făcut licitație pentru înlocuirea rețelei de termoficare. Dar e bine și acum. Dar cu o floare nu se face primăvară. Rețeaua este foarte îmbătrânită, dar foarte necesară la încălzire.
Prioritatea priorităților este și cea de acum câțiva ani, fluidizarea traficului. S-au făcut anumite încercări, teste, de restricționare a circulației din Capitală. Nu cred că trebuie impuse măsuri dure, nu au fost de bun augur. Înnoirea parcului auto. Nu mai putem să ne permitem să avem mașini neprietenoase cu mediul. De aceea am înlocuit parcul auto al STB. 130 hibrid, 130 electrice, prietenoase cu mediul. Dacă am avea o rețea prelungită de metrou, până în orașele din Ilfov, cu siguranță mai mulți oameni ar folosi metroul.
Avem exemplul colegului Daniel Băluță, de la Sectorul 4, care e cel mai eficient. Îl avem pe Rareș Hopincă, care se preocupă de prelungirea liniei de metrou, îl avem și pe colegul de la Sectorul 5, Adrian Vigheciu. Asta este soluția, în paralel cu pistele pentru biciclete. Nu e vorba de laudă, e vorba de realități. Am lansat 10 km și am lăsat la cheie alți 25, din păcate în acest mandat a fost lansat un kilometru. Banii s-au dus la alte proiecte și banii s-au pierdut. Transportul public școlar, aveam proiecte în sectorul 1, 3 si 6. Mulți părinți au intrat cu copiii în acest program. Am văzut persoane care se plâng că nu vin fondurile europene, păi ele nu vin din cer.
Au fost multe probleme, în mandatul meu se puteau rezolva în 3 ore, 6 ore, acum se rezolvă în 10 ore sau 6 zile. Și așa au românii de suferit. Românii nu au infrastructura necesară pentru a fi buni europeni. Actualul primar a venit și a spus că va lua măsuri, în 4 ani nu a luat nicio masură. Acum vine și spune că nu a putut lua nicio masură că erau nepopulare, apropo de ipocrizie. Noi toți din clasa politică trebuie să cădem de acord”, a declarat Gabriela Firea la România TV.
Candidata la șefia Primăriei Capitalei a mai vorbit și despre condițiile în care bătrânii țării ar trebui să își ducă anii de pensie. Spitalele din România ar trebui modernizate, însă, spune Gabriela Firea, actualul primar a stopat unele lucrări tocmai pentru că proveneau din mandatul colegei sale.
„Noi ne dorim să nu creștem vârsta de pensionare, tocmai pentru ca seniorii noștri să se bucure de a fi bunici sau de a fi pur și simplu pensionari, să își îngrijească sănătatea. Dar nimic nu se poate peste noapte. Speranța de viață crește în anumite condiții: spitale foarte bine dotate, medici foarte bine școliți în țară și în strainătate. Aceste 19 spitale, aflate în subordinea Primăriei Capitalei, de exemplu Spitalul de Ortopedie Foișor, are aparaturi la nivel european. Nimeni în lume nu scapă, dar important e să lupți. Aceasta este tendința, ca fiecare spital vechi, cu reputație, să beneficieze de clădiri noi construite și utilate cu aparatură ultra modernă. Asta am vrut să facem și îmi pare foarte rău că Spitalul Metropolitan nu s-a mai dorit să se lucreze doar pentru că l-am inițiat eu.
În administrație trebuie sa existe continuitate. Nu putem să luăm o primărie pe persoană fizică, să nu mai comunicăm cu nimeni, să treacă un mandat și să venim după 4 ani să spunem că nu am avut timp. Când suntem aleși, nu luăm pe persoană fizică, avem foarte multe responsabilități. Diascuțiile erau foarte avansate la Bruxelles, să consolidăm toate clădirile cu risc seismic din Capitală. Ați auzit vreodată de vreo vizită a actualului primar la Bruxelles? Specialiștii angajați de mine au câștigat un miliard de euro prin PNRR, și actualul primar general a atras doar 100.000”, a mai afirmat senatoarea PSD.