În lacul Bistreț, situat în județul Dolj, au fost colectate grămezi întregi de pește mort, în special carasi, ajungând la aproximativ 50 de kilograme. Peștii au fost predați de urgență Direcției Sanitar-Veterinare pentru a fi supuși analizelor. În același timp, specialiștii de la Apele Române au prelevat probe de apă din zona în care râul Desnățui se varsă în lacul Bistreț pentru a investiga cauzele posibile ale acestui incident.
Rezultatele preliminare ale analizelor efectuate de Administrația Bazinală de Apă Jiu au indicat că nivelul de oxigen din apă era în parametri normali. Astfel, specialiștii susțin că starea oxigenului dizolvat nu ar fi fost de natură să altereze potențialul ecologic al lacului în momentul prelevării probelor. Cu alte cuvinte, ipoteza formulată de Apele Române sugerează că mortalitatea peștilor nu a fost cauzată de o lipsă de oxigen în apă.
În paralel, medicul veterinar Costică Retea, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Dolj, a comunicat pentru Ziare.com că analizele preliminare nu au indicat prezența unor boli infecțioase specifice peștilor, care ar putea fi transmisibile și la oameni. Conform acestei evaluări, cauza morții peștilor ar fi fost asfixierea provocată de anumite plante acvatice care consumă oxigenul dizolvat în apă, reducând astfel disponibilitatea acestuia pentru pești.
„Primele probe de laborator au arătat că nu sunt boli infecțioase ale peștelui. Este vorba despre o lipsă de oxigen. S-a dezvoltat stuful și l-a sufocat. Noi nu am dat aviz de comercializare a peștelui, am dispus să fie incinerat. Mai departe, este responsabilitatea proprietarului bălții, a explicat medicul veterinar Costică Retea, la solicitarea Ziare.com.
Cazul peștilor morți din lacul Bistreț nu este singurul, din păcate. Imagini ce par desprinse din filmele de groază au apărut și în râul Bârlad, recent. Mii de pești morți au fost găsiți în acest loc și se verifică dacă în apele râului Bârlad au fost deversate din greșeală sau cu intenție substanțe interzise.
Inițial, reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” au precizat că debitele scăzute ale râurilor cauzează moartea peștilor, iar dezvoltarea fitoplanctonului (n. r. plante acvatice) nu este un pericol pentru calitatea apei.
Pe de altă parte, Ana Gherasim, expert de mediu și biolog, a precizat, pentru Ziare.com, că orice modificare a vieții acvatice este determinată, în principal de om.
„Imaginile cu peștii morți sunt dezolante, dar nu pot ajunge la consum, decât în mod ilegal. Orice dezastru ecologic este provocat tot de om: prin aruncarea incorectă a deșeurilor. Noi nu ne gândim că facem rău peștilor decât dacă auzim că cineva s-a intoxicat sau a murit după ce a consumat pește. Fitoplantonul este hrana peștilor, orice grozăvie aruncăm poate să cauzeze peștilor și întregului mediu acvatic. Autoritățile au obligația să curețe apele, proprietarii care dețin bălți, iazuri, să folosească dispozitive care să oxigeneze apa, iar noi toți să păstrăm Mediul curat. În caz contrar, dezastrele ecologice devin naturale din cauza omului, a subliniat Ana Gherasim, expert de mediu, pentru Ziare.com.