Aerul Condiționat a devenit o necesitate, odată cu creșterea temperaturilor. Pentru că, în bătaia soarelui, tabla mașinii se încinge și transformă interiorul mașinii într-un adevărat cuptor. În zilele caniculare, temperatura poate depăși 40 de grade Celsius în habitaclu.
Meteorologii au anunțat temperaturi caniculare pentru săptămâna viitoare. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămâna, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. În sud, termometrele vor indica după-amiaza pană la 38 de grade.
O dată la ceva timp, sistemul de climatizare trebuie verificat și trebuie făcută o completare de freon.
Revizia sistemului de climatizare este mai scumpă în 2024, comparativ cu anul trecut.
„Este o creștere de aproximativ 20% a prețului freonului. Există două tipuri de lichid de răcire, unul clasic și unul eco. Cel clasic este destinat mașinilor mai vechi, iar freonul eco e utilizat la mașinile construite după anul 2014”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Iar diferența de preț între cele două tipuri de freon este semnificativă.
Citește și: Cum să pregăteşti aparatul de aer condiţionat pentru sezonul de caniculă
„Freonul clasic costă 30-35 de lei / 100 de grame, iar freonul ecologic 1234YF pornește de la 130 de lei / 100 de grame și ajunge chiar la 250 de lei. Iar pentru a face un „plin” de freon va fi nevoie de 500-750 de grame, în funcție de mașină”, a mai spus mecanicul.
La aceste costuri adăugăm și manopera, care pornește de la 50 de lei, dar poate depăși 200 de lei. Dacă mașina e de generație nouă și ai nevoie de jumătate de litru de freon, atunci te va cost cel puțin 700 de lei toată „distracția”.