Eveniment editorial. George Maior explică mecanismele puterii în cartea „Superpolitica”, disponibilă de astăzi la editura RAO!

George Cristian Maior propune în cartea sa un concept nou, acela al superpoliticii, menit să ofere un plus de lumină asupra mecanismelor puterii aşa cum au fost ele înţelese și aplicate în practică de marii lideri ai lumii. De astăzi, cartea este disponibilă în librăriile din toată ţara.
Filip Stan
07 iun. 2024, 12:21
Eveniment editorial. George Maior explică mecanismele puterii în cartea

George Maior propune publicului avizat o carte de excepţie, Superpolitica. „Ideea acestei cărţi s-a născut studiind, în decursul multor ani, istoria politicii, a diplomației şi a strategiei, care ne oferă numeroase exemple dramatice de exces strategic sau, după caz, idealist și justițiar, toate acestea conducând la crize, convulsii, violență, războaie devastatoare și descompuneri ale unei ordini statale sau internaționale. George Cristian Maior propune în cartea sa un concept nou, acela al superpoliticii, menit să ofere un plus de lumină asupra mecanismelor puterii aşa cum au fost ele înţelese și aplicate în practică de marii lideri ai lumii pe parcursul istoriei. Printr-o analiză abilă şi documentată a trecutului mai vechi sau mai recent, autorul demonstrează rolul şi influența directă pe care o exercită asupra evenimentelor politice şi sociale liderii individuali, prin obiectivele urmărite, prin cunoştinţele lor, dar şi prin iluziile, ignoranţa şi temerile care îi animă. Astfel, conturează o imagine complexă şi dinamică a politicii prin prisma logicii legitimitaţii”.

Cartea lui George Maior, „Superpolitica”, va fi lansată în luna iulie la editura RAO. Cu o experiență diplomatică de peste 30 de ani, George Maior vorbește în cartea sa despre conducători remarcabili din istorie, ambiții de putere, greșeli strategice făcute de-a lungul timpului. În plus, George Maior a acordat o atenție deosebită în lucrarea sa istoriei lumii arabe și cum se raportează aceasta la situația geopolitică creată de războiul din Ucraina.

 

Doctor în drept internațional al Universității „Babeş-Bolyai”din Cluj-Napoca, GEORGE CRISTIAN MAIOR a coordonat
negocierile de aderare a României la NATO în perioada 2000- 2004, pentru ca, doi ani mai târziu, să fie numit director al
Serviciului Român de Informații, deţinând această funcție timp de opt ani. A fost ambasador al României în SUA între 2015 şi
2021, în prezent fiind ambasador al României în Regatul Haşemit al Iordaniei.

George Maior își lansează cartea „Superpolitica”. Diplomatul, descris de George Friedman ca fiind „un profesor existențial!”. „Mă consider norocos că am ajuns să îl cunosc”

 

„Este un profesor existențial!” George Friedman, despre George Maior, în postfața cărții acestuia

În postfața cărții Superpolitica, de George Maior, politologul George Friedman face o caracterizare a personalității lui Maior.

George Friedman, politolog, autor de New York Times best sellers și președinte-fondator al Geopolitical Futures și Stratfor, a scris un cuvânt în postfața cărții Superpolitica, de George Maior, aflată în curs de apariție la editura RAO. Referindu-se la personalitatea autorului, politologul a scris că acesta este „o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă.” În postfață se găsește un cuvânt al istoricului Edward N. Luttwak, iar cuvântul înainte este scris de academicianul Ioan Aurel Pop.

„L-am cunoscut pe Maior cu mulți ani în urmă, cu ocazia unei vizite în Europa Centrală. Era o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă. A avut grijă să mă felicite ori de câte ori am înțeles regiunea și, dimpotrivă, să îmi arate cu vigoare cât de mult greșeam în alte ocazii. În numeroasele funcții pe care le-a avut în statul român, acest amestec de duritate și de înțelegere s-a dovedit indispensabil. Nu mulți sunt oamenii de stat înzestrați cu această combinație de însușiri, reușind să se poziționeze ca un ghid, așa cum orice om de stat ar trebui să fie. George Maior este un astfel de om. În cele din urmă, îl percep ca pe un profesor, o ocupație plină de provocări, dar pe care a ajuns s-o stăpânească nu doar ca profesor de meserie, ci mai ales ca profesor existențial. Este un intelectual și un om care trăiește într-o realitate dură. Mă consider norocos că am ajuns să îl cunosc și că a fost generos cu timpul pe care mi l-a acordat.” scrie George Friedman.

La rândul său, Edward N. Luttwak, istoric, autor al clasicelor „Coup d’Etat” și „Strategy: the Logic of War and Peace”, a descris temele abordate în lucrarea lui Maior.

„Scrisă din perspectiva unui fost șef de serviciu de intelligence confruntat zilnic cu probleme practice, dar și din cea a unui diplomat din prima linie, însărcinat cu responsabilitatea integrării României în NATO și apoi cu gestionarea complexităților politicii americane pe parcursul unui îndelungat mandat de ambasador, cartea lui George Maior pune sub semnul întrebării anumite concepte general acceptate în „științele politice” (inclusiv în relațiile internaționale), demonstrând că evoluțiile concrete din lume sunt și produsul obiectivelor, temerilor, cunoașterii, ignoranței și iluziilor liderilor individuali, nu doar al „tendințelor” sistemice sau locale”.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, subliniază că titlul cărții derivă dintr-un concept inventat de George Maior, „superpolitica”.

Citeşte şi

Interviu George Maior: „Administrația Trump și NATO, ca organizație, au insistat pentru același lucru! Este iluzoriu și naiv să crezi că securitatea se realizează cumva gratuit, iar istoria a arătat în nenumărate rânduri acest lucru”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Orașul cu apartamente ieftine în care se mută tot mai mulți tineri și familiști. E la o aruncătură de băț de București și are cea mai mare creștere a populației din Europa
Capital.ro
Pace în Ucraina. Anunț ISTORIC de la Kremlin: Primul pas a fost făcut azi
Playtech.ro
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea pe patul de spital după accidentul grav. A primit un diagnostic crunt din partea medicilor
DailyBusiness
BNR, anunțul momentului pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu dobânda de referință?
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ancuța și Costel Lăzărescu, împreună cu cei 2 copilași ai lor, conduși pe ultimul drum. IMAGINILE DURERII
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat vineri, 5 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Revoltă printre șoferi din cauza ordonanței privind testele antidrog
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!