Cod rutier 2024. Cu toate că salariul minim brut s-a mărit la 3.700 de lei lunar, efectul creșterii vine cu amenzi mai mari la circulație. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, care a susținut că amenzile vor crește cu 5% de la 1 iulie dacă Guvernul nu intervine.
„Sunt multe discuții în interiorul Guvernului, premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ.
Vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a spus Mihai Constantin.
Asta înseamnă că punctul de amendă va crește din nou, urmând să ajungă la 185 de lei. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv la 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului trecut, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.
În România există cinci clase de amendă, patru aplicabile persoanelor fizice, iar cea de-a cincea doar pentru persoanele juridice. Cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier sunt:
Categoriile de amenzi prevăzute de Codul Rutier până la 31 decembrie 2023 au fost:
Creșterea salariului minim, un măr otravit pentru economie. Urmează un nou val de scumpiri
Categoriile de amenzi prevăzute de Codul Rutier începând cu 1 ianuarie 2024 sunt următoarele:
De la 1 iulie, acesta ar trebui majorate cu 5%, conform noului salariu minim, dacă Guvernul nu decide plafonarea la cuantumul actual.
La finele anului trecut, guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Aceasta modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noul act legislativ aduce o serie de modificări importante mai ales în ceea ce privește sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile prevederi legislative sunt valabile atât pentru șoferi, cât și pentru trotinetiști și pietoni.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se precizează în proiectul de OUG.