Victor Ponta: Nu putem creşte pensiile şi salariile ACUM

Primul ministru Victor Ponta a declarat, vineri seara, la România TV, că momentan pensiile şi salariile nu pot fi crescute de Guvern.
Romania TV
07 iun. 2013, 17:43
Victor Ponta: Nu putem creşte pensiile şi salariile ACUM

Premierul Victor Ponta a vorbit la România TV despre revizuirea Constituţiei şi amendamentele care au stârnit cele mai multe polemici, dar şi despre relaţia cu Traian Băsescu.

Primul ministru a abordat şi scandalul Antenelor lui Dan Voiculescu sau condamnarea lui Gigi Becali şi viitorul Stelei în urma acestei decizii a magistraţilor.

Iată cele mai importante declaraţii ale premierului:

– Acum e o criză socială şi nu, nu e confortabil scaunul de prin ministru. E mult mai bine să câştigi la loto.

– Ca să fie validat un referendum e ca şi până acum, adică 4,7 milioane să voteze. În iunie, iulie, o să ştim sigur. 20% din toată populaţia trebuie să voteze pentru ceva. Am redus în zona celor care participă la vot. Eu nu sunt de acord că cine nu participă la referendum a votat „nu”.

– Preşedintele îşi face partea lui de job, eu pe a mea. Vorbim destul de des la telefon şi cred că ne şi întâlnim. Săptămâna trecută cred că ne-am întâlnit pentru că trebuiau făcute numiri de ambasadori. Nu mă deranjează niciun fel de declaraţii ale preşedintelui, mă deranjau acţiunile preşedintelui.

– Între mine şi domnul Antonescu la nivel personal n-a existat neîncredere, sau dacă am fost am rezolvat. Dar sunt în jurul nostru echipe şi în zi auzim că PSD nu îl mai susţine pe Antonescu, că PNL nu îl mai susţine pe Ponta şi atunci orice moment în care ne reconfirmăm angajamentul este important.

– Noi, PSD, nu am vrut cotă unică, dar PNL a spus că e important pentru ei. La fel va face şi Crin şi în programul lui de preşedinte va pune şi ce vrea PSD, şi ce vrea PC. Preşedintele va trebui să reprezinte pe toată lumea. El va trebui să aibă în program şi ce face pentru minorităţi, care e poziţia preşedintelui pe politică externă. Din acea comisie va face parte cine vrea Crin. El va spune aş vrea să-mi daţi la partea de scriere a programului unul, doi, trei, cinci parlamentari. Pe oricine va considera Crin că va vrea în echipă, în afară de mine, care am sarcina de zi cu zi a guvernării. Pentru că să fim corecţi, şansele lui de succes depind de succesul guvernării.

N-am avut mari divergenţe (cu Crin Antonescu, n.r.) din cauza revizuirii Constituţiei. În cadrul lucrărilor Comisiei apar în fiecare zi… şi eu, şi Crin alergăm în fiecare zi după tot felul de ştiri care scapă. Membrii comisiei trebuie să înţeleagă că sunt acolo nu ca să fie vedete, ci ca să elaboreze o Constituţie pe care să nu trebuiască să o mai schimbăm cel puţin 10-15 ani de acum încolo.

– Cred că în forumul constituţional a apărut ideea unei steme pe steag. Eu nu am nimic împotrivă, nu mă desolidarizez de votul din comisie. Cred că a reveni la nişte simboluri, la valori, nu e ceva rău. Dar evident nu o să trăim mai bine dacă avem stema sau nu.

– A fost o discuţie extrem de interesantă pe Ziua Naţională. În parte, şi din mine, am zis să nu mai fie pe 1 Decembrie, când e frig şi îngheţăm, şi am zis hai s-o punem pe 10 mai, nu ştiu, dar am zis să ne gândim ce mesaj dăm românilor din Ardeal dacă nu mai e 1 Decembrie Zi Naţională. Şi am zis să rămână aşa.

La introducerea unei noi definiţii a familiei m-am opus. În primul rând pentru că nu sunt de acord să tot punem restricţii în Constituţie. La capitolul drepturi şi libertăţi s-au extins. Când pui o restricţie, mergi contra sensului. Codul Civil spune foarte clar că familia este căsătoria între un bărbat şi o femeie. Vreau ca această modificare să fie văzută ca o modernizare a României, că mergem spre un trend european. Precizarea „între un bărbat şi o femeie” este una inutilă şi un copy/paste după modificarea făcută de Ungaria. Mie mi s-a părut că dăm un mesaj inutil de conservatorism. Dacă textul actual e suficient şi bun, de ce să-l schimbi?

Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred că dacă se modifica articolul fugeau maghiarii cu două judeţe şi le duceau în Ungaria, dar nici nu cred că societatea noastră e dispusă să renunţe la o exprimare simbolică.

– Toate cultele din România au avut un rol în formarea României. Tot acolo vreau să vorbim şi despre rolul minorităţilor naţionale în dezvoltarea statului român.

– Putem avea modelul american, în care în faţa unei Comisii a Parlamentului se prezintă toată lumea Noi, parlamentari sau miniştri, nu putem să refuzăm să ne prezentăm în faţa justiţiei. Ce trebuie precizat, însă, dacă tot a apărut acel text în Constituţie, este că nu pot comisiile parlamentare să intre în domeniile justiţiei. O comisie parlamentară poate să prezinte un punct de vedere, dar nu să facă o cercetare penală în locul Parchetului sau să judece.

Referitor la scandalul de şantaj în centrul căruia se află directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu:

– În America, orice parlamentar care schimbă partidul este supus unui „recall” în colegiul în care a fost votat. Avem formula în care cel care îşi dă demisia din partid pierde mandatul, dar la primari spre exemplu au fost cazuri de oameni care au spus nu plec, dă-mă tu afară şi atunci nu pierd mandatul. Asta o votăm în mod sigur, pierderea mandatului. Dar o să avem cazuri ca la primari şi pentru asta trebuie să găsim o formulă. Doar la parlamentari e nevoie, pentru că la aleşii locali a fost constituţională, dar la parlamentari am avut probleme cu ce spunea în Constituţie.

– E bine că există reprezentanţi ai societăţii civile care spun nu sunt de acord cu asta sau cu cealaltă. Avem timp de discuţii, să dialogăm, să vedem ce se întâmplă. Nu-mi fac iluzii că o să-i convingem pe toţi.

– Doar cu acordul procurorilor se pot face interceptări 48 de ore. I-am convins pe toţi că maxim 48 de ore cu acordul procurorului, care după aceea merge la judecător pentru prelungire sau nu e suficient. Aşa există toate garanţiile că nu vor mai fi abuzuri. Eu am considerat, nu doar ca fost procuror, că procurorii trebuie să rămână magistraţi. Nu sunt egalii judecătorilor, dar au o poziţie specială constituţională şi asta le asigură independenţa.

– Nu vom putea creşte acum pensiile şi salariile.

Nu cred că cineva poate să spună la modul serios că în următorii cinci ani capacitatea României de a plăti doar pensii – eu mă gândesc şi mă doare sufletul în câţi ani vom putea plăti un medic aşa cum e plătit în Franţa, pentru că medicul pleacă. Putem să indexăm, să aplicăm acea lege pe care am şi adoptat-o apropo de consumatorul vulnerabil, să găsim acel tarif special la energie. Dacă vorbim de viitor, spun ce ştie toată lumea: când vom avea cu un angajat mai mult decât pensionari – acum avem 5-5,1 milioane de angajaţi -, să avem mai puţină muncă la negru, mai mulţi oameni care cotizează la buget, atunci când generaţia noastră va ajunge la pensie, nivelul pensiilor va ajunge să asigure un trai decent. Şi în America sistemul de pensii e în faliment total. Acum nu doar că avem 3,5 milioane în privat – noi plătim 16%, germanii plătesc 45%. E greu să ai aceleaşi şosele, şcoli şi spitale. Aici e veşnicul paradox al gândirii româneşti: vrem să avem de toate, dar să plătim cele mai mici taxe la stat.

Referitor la privatizările companiilor care au rămas încă de stat, Victor Ponta a spus:

Eu sper că în ăştia patru ani vom lua nişte decizii care să rupă lanţul ăsta de ipocrizie. Industria care depinde de preţul gazului are nevoie de gaze mai ieftine. Nu putem nici să n-avem gaze şi să avem şi preţuri mici. Gazele trebuiau liberalizate din 2007. Oltchimul: dacă din 2006-2007 făceam ce trebuia nu mai ajungeam la această situaţie. Trebuie să închidem robinetele pe unde pierdem bani.

Bag mâna în foc că închid orice robinet de care aflu de la presă sasu de la serviciile specializate. Mi se întâmplă cam în fiecare zi chestia asta.

– Avem încă multă birocraţie şi încercăm să facem aşa încât să-i plimbăm cât mai puţin pe oameni. Avem însă şi o lipsă de autoritate a statului în a controla abuzurile. I-am chemat pe toţi cei implicaţi să-mi spună de ce trebuie să vină cel orb sau fără un picior să-l vadă şi mi-au dat exemple când orbul vedea sau omul avea piciorul.

– E ridicol să inaugurăm autostrăzi pe bucăţi. Pentru tronsonul Arad – Sibiu a durat nouă luni să spună cine a câştigat licitaţia.

Banii confiscaţi în cazul Valiza sunt bineveniţi la buget. Nu doar ca stelist – sunt stelist dinainte să fie domnul Becali stelist – evident că-mi doresc ca Steaua să rămână în Divizia A. Steaua e totuşi un fenomen social, dincolo de a fi o echipă galonată. La câte necazuri avem, dacă se ia şi această plăcere ar fi rău. Eu nu cunosc legislaţia fotbalistică europeană şi sunt precedente.

– Gigi Becali a candidat pe listele USL, a renunţat la mandatul de europarlamentar, m-a întrebat la un moment dat Crin Antonescu dacă am ceva împotrivă şi am spus că nu. Nu cred că a băgat cineva în buzunar capitalul de simpatie de care se bucura Becali. E greu să evaluez capitalul pozitiv şi pe cel negativ. Dar pentru televiziuni cred că domnul Becali a fost o mană cerească. Bine că am salvat micii, nu ştiu ce se întâmpla în România, dar nu ştiu ce se întâmplă cu televiziunile fără domnul Becali.

– Sacrificiul domnului Becali nu ne ajută cu nimic nici cu Schengen, nici nu ne împiedică. Mă aştept la un raport MCV pozitiv. Românii, chiar şi cei educaţi, sunt pricinoşi: m-a uimit reacţia fostului ministru Predoiu, care a spus că nu e normal să fie un raport MCV pozitiv.

Aveam o întâlnire la Palatul Victoria cu prinţul Charles, dar am spus că decât să stăm peste birourile astea şi să vorbim protocolar, l-am rugat să mă sprijine şi să fie cu mine la deschiderea Muzeului de Artă. Cred că a fost cea mai bună promovare a muzeului, pentru că oamenii l-au văzut pe prinţul Charles admirând acel muzeu. Mi s-a părut extraordinar că o astfel de personalitate a participat cu toată inima şi cu toată voinţa la inaugurarea unui muzeu din Bucureşti. Nu am discutat teme politice, am discutat despre zona care îi place atât de mult din Transilvania, i-am făcut cadou un coş mare cu produse bio de la Daciana – asta o să-i duc şi doamnei cancelar Angela Merkel – şi am discutat foarte mult despre Delta Dunării. O personalitate cum e prinţul Charles sau sportivi sau oameni de cultură fac mult mai mult decât campaniile clasice. De aceea pe toţi oaspeţii pe care îi am la Bucureşti încerc să îi duc cinci ore până în Deltă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'