Tot mai multe cupluri aleg să își trăiască povestea de dragoste fără să o mai legalizeze, chiar dacă este vorba despre un copil, sau mai mulți, aduși pe lume în acest timp. Asta face ca unul din trei copii români să se nască în afara căsătoriei.
Românii nu mai cred în familia tradițională, ci în viața trăită așa cum își dorește fiecare, lipsiți de rigorile societății. Mulți devin părinți fără să fie căsătoriți, însă acest lucru nu îi împiedică să fie cu adevărat fericiți și să se considere o familie.
„Nu mai cred în familia aceea tradițională. Din dragoste, a fost ceva spontan, ceva ce ne-am dorit. La o despărțire chiar nu ne-am gândit, nu văd treaba asta”, spune Costel, un tată fericit, dar nu și soț, pentru observatornews.ro.
Specialiștii susțin că ambii părinți, fie că sunt căsătoriți sau nu, trebuie să se ocupe de copii, cei mici având nevoie de o bună dezvoltare și de un ambient cât mai liniștit.
„Ambii părinți au obligația să se implice în dezvoltarea copilului, în întreținerea astfel încât, emoţional, copilul să nu simtă nicio lacună din partea părinților”, explică și Cristian Ene, avocat.
Cuplurile tinere din România știu despre consecințele divorțurilor, considerând că relația sub forma unei comuniuni consensuale este mai sigură decât o căsnicie oficializată. Și deși rata divorțurilor a scăzut în țara noastră – de la peste 31.000 în 2015, la 22.000 anul trecut, există și riscurile apariției copiilor fără părinți.
În ultimul timp, s-a înregistrat un număr tot mai mare de copii născuți în afara căsătoriei sau chiar abandonați. Aproximativ 36.000 de persoane își cresc copiii fără a fi căsătoriți, vârsta medie a mamei, la prima naștere, fiind de 30 de ani.
Trendul copiilor născuți în afara căsătoriei a pornit din Statele Unite, însă „campionii” sunt de departe norvegienii, portughezii şi olandezii. La polul opus, Republica Moldova şi Ungaria sunt ţări conservatoare din acest punct de vedere, iar cei ce convieţuiesc împreună şi au un copil trebuie să ştie că la despărţire, procedurile sunt similare celor de la divorţ.
„Ei de comun acord pot conveni asupra custodiei comune. În situația în care ei nu se înțeleg, instanța va decide. Va da drept în continuare celuilalt părinte de a avea drept de preluare, vizitare a minorului astfel încât să fie în preajma ambilor părinți cât mai mult timp posibil”, mai explică Cristian Ene, avocat.
Tinerii din România trebuie să ia, însă, în calcul că exisă şi avantaje în cazul căsătoriei. Statul oferă beneficii financiare şi legale pentru cei care formează o familie şi au copii.
Citește și: Cum a fost păcălită o familie din Cluj de un „meșter” pe care l-a angajat pentru finisaje