Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: economia României dă semne de accelerare

Economia României începe să arate primele semne de accelerare în al doilea trimestru din 2024, iar datele recente sugerează o îmbunătățire semnificativă, în special în sectorul de retail. Luna aprilie a fost cea mai bună lună din ultimul an pentru retailerii români, conform statisticilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Filip Stan
07 iun. 2024, 20:19
Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: economia României dă semne de accelerare

Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere impresionantă de 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, marcând un avans important pentru economia locală.

Te-ar putea interesa și Interviu – eveniment la România TV. Marcel Ciolacu, şoferul lui Victor Ciutacu prin Capitală. Dialog neconvenţional cu premierul României despre politică, economie şi viaţa personală

Reprezentații supermarketurilor spun că anul acesta va fi mai bun și decât anul viitor, potrivit. zf.ro. Optimismul lor este susținut de creșterile semnificative înregistrate în aprilie, cu un plus de 15% în vânzările cu amănuntul, conduse de o creștere de 22% în vânzările de produse nealimentare. Această creștere semnificativă sugerează o revenire a consumului privat, care reprezintă 60% din economia României.

Premierul Marcel Ciolacu spunea încă din luna mai că anul acesta România va avea o creștere economică mai mare decât media Uniunii Europeane.

„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul.

Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agrepres.

Datele statistice și observațiile din piață confirmă faptul că economia României își revine și începe să își accelereze creșterea. Dacă această tendință continuă, există speranțe că economia va atinge țintele de creștere stabilite pentru 2024, contribuind la stabilitatea și dezvoltarea economică pe termen lung.

Creșterea economică, peste media UE

Economia României a înregistrat o creștere de 0,4% în primul trimestru al anului 2024, depășind media europeană de 0,3%, conform datelor publicate astăzi de Eurostat.

Performanța României se aliniază cu cea a altor țări europene, precum Malta, Cipru și Croația, care au avut cele mai puternice creșteri ale PIB-ului în primele trei luni ale anului 2024. În contrast, marile economii ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, Franța și Olanda, au înregistrat creșteri sub media europeană sau chiar scăderi, ceea ce ridică semne de îngrijorare pentru perspectivele economice globale, notează Digi24.ro.

Citește și Marcel Ciolacu vrea doar două mandate pentru un şef de serviciu secret. „Nimeni nu a schimbat această legislaţie din anul 1992. Este depăşită”

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Planta pe care trebuie să o ai în casă. Aduce noroc și prosperitate, dar are un nume sinistru
Capital.ro
Simona Halep a renunțat. Chiar ea a confirmat vestea: Așa am considerat eu că e mai bine
Playtech.ro
Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Încurcate sunt căile dragostei. Sufletul lui Alex Bodi rupt între două femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Alain Delon, legenda cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de ani
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...