Salariul minim 2024. De luna viitoare, 1,8 milioane de români care au lefuri mici vor primi bani în plus. Joi a fost aprobată hotărârea de guvern prin care salariul minim pe economie crește la 3.700 de lei brut.
Guvernul a decis ca, din această sumă, 300 de lei vor fi scutiți de taxe. Iată și cât înseamnă majorarea, în cazul salariului net.
Cine câștigă acum 2.079 de lei net va primi de luna următoare 2.363 lei în mână. Asta înseamnă 284 de lei în plus la salariul net.
Atenție, însă, vorbim de salariul pe luna iulie, care va fi încasat în august. Pentru că 300 de lei vor fi scutiți de taxe, numărul celor care vor beneficia de majorarea salariului va crește de peste două ori – la 1,8 milioane de români, estimează autoritățile.
Citește și
Temerea economiștilor este că măsura vine cu un preț plătit de toți, adică majorările se vor vedea într-o inflație mai mare.
Oricum ar fi, din majorarea salariului minim câștigător iese statul. La un salariu minim, statul încasează cu 123 de lei în plus față de acum din taxe și impozite. Iar în total măsura aduce peste 2 miliarde de lei la buget.
Cum crește salariul minim
În privința angajaților din agricultură și construcții, care aveau salarii minime diferite, lucrurile s-au simplificat. Lucrătorii din construcții vor rămâne singurii cu un salariu minim mai mare decât cel general, cel de acum – de 4.582 de lei brut. Iar cei din agricultură urcă, firesc, la 3.700 de lei brut, pentru că acum sunt sub acest nivel.
Despre modificări fiscale – deduceri din iulie 2025, dar posibile schimbări prin care să acopere aceste majorări, le vom plăti cu adevărat din 2026.
Salariul minim crește
sursa: Guvernul României
Salariul minim crește:
Număr de angajați vizați
1,8 milioane
Sursa: Guvern
Salariul minim crește
+2,3 miliarde lei încasări la buget
Sursa: Guvern
Salariul minim din construcții
4582 de lei brut – rămâne același
= 3196 lei net
Sursa: Guvern
Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
Guvernul a aprobat creșterea salariului minim la 3.700 lei și a introdus suma netaxată de 300 lei, măsuri publicate în Monitorul Oficial. Totuși, problema apare deoarece Guvernul nu a ajustat plafonul necesar pentru aplicarea sumei netaxate, ceea ce ar putea afecta beneficiile angajaților, conform unei analize HotNews.ro.
În lipsa ajustării plafonului, angajații ar putea pierde din bonurile de masă dacă salariul brut depășește 4.000 lei, chiar și cu bonusurile sau bonurile de masă incluse. Astfel, angajații nu vor simți o creștere reală în venitul lor disponibil, în ciuda majorării salariului minim.
Pentru a aplica corect noua măsură, firmele trebuie să se asigure că salariul minim de 3.700 lei, plus orice bonusuri sau bonuri de masă, nu depășesc plafonul de 4.000 lei. În caz contrar, suma netaxată de 300 lei nu poate fi aplicată.
Surse din Ministerul Finanțelor au dezvăluit că lipsa ajustării plafonului se datorează neprimirii aprobării politice necesare. După ce această problemă a devenit publică, Ministerul Finanțelor a început să analizeze posibilitatea majorării plafonului pentru a evita impactul negativ asupra angajaților. Un nou proiect de lege ar putea fi prezentat până la finalul lunii iunie pentru a remedia situația.