Alegeri europarlamentare 2024. A începutul votul, 12 partide şi 4 independenţi se bat pentru 33 de locuri la Bruxelles

Alegerile din 2024 în UE. Votul din străinătate pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European a început, prima secţie deschisă fiind cea din în Auckland, Noua Zeelandă. Primul vot a fost înregistrat sâmbătă, la 22.03, ora României. Duminică, la ora 0.00, a început votul în Australia. Află cum votezi în România!
Filip Stan
09 iun. 2024, 06:38
Alegeri europarlamentare 2024. A începutul votul, 12 partide şi 4 independenţi se bat pentru 33 de locuri la Bruxelles

Alegeri europarlamentare 2024 UPDATE – La ora 0.00, ora României, a început votul din Australia, în primele 10 minute fiind înregistrat votul a şase femei şi doi bărbaţi.

Alegerile din 2024 în UE. 12 formaţiuni politice şi patru independenţi au depus candidaturi pentru cele 33 de mandate pe care România ar urma să le deţină în Parlamentul european în urma alegerilor din 9 iunie.

Alegeri europarlamentare 2024- Startul votării s-a dat sâmbătă seară, la ora 22.00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. La ora 22.03 a fost deja înregistrat primul vot, conform informaţiilor oficiale.

 

Duminică, la ora 00:00 (ora României) se vor deschide secţiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

Votul în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secţii închizându-se luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României.

Secţiile care vor închide ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum, Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit.

Lista secţiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor

lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae

Alegeri europarlamentare 2024. La alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precizează MAE.

Alegerile din 2024 în UE. 12 formaţiuni politice şi patru independenţi au depus candidaturi pentru cele 33 de mandate pe care România ar urma să le deţină în Parlamentul european în urma alegerilor din 9 iunie.

Rezultate alegeri 2024, EXIT POLL ALEGERI 2024. Surprize mari la urne, răsturnare de situaţie în marile oraşe!

Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi aleg duminică reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri.

Legislaţia Uniunii Europene prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de patru zile, de joi până duminică, de această dată între 6 – 9 iunie, fiind chemaţi la urne în jur de 360 de milioane de europeni.

Alegerile europene se organizează conform legislaţiei naţionale a fiecărui stat membru. Votul s-a încheiat în şase ţări membre – Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia.

Alegătorii români din ţară şi străinătate îi aleg duminică pe cei 33 de reprezentanţi ai României în legislativul UE. Pe fondul diferenţelor de fus orar, votul la secţiile din străinătate organizate de MAE a început sâmbătă la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă. Urnele sunt deschise în ţară şi străinătate între orele locale 7:00 – 22:00.

EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2024. Cum afli cine a câştigat Primăria Bucureşti şi marile oraşe

Primele rezultate provizorii ale alegerilor europene la nivelul blocului sunt aşteptate duminică în jurul orei 23:15-23:30 CEST (00:15-00:30 ora României), după închiderea ultimelor urne de vot din Italia, la ora locală 23:00. Până atunci, Parlamentul va emite estimări, pe baza exit-poll-urilor.

Parlamentul European este singura instituţie europeană aleasă direct de cetăţeni.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Capital.ro
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Bani pentru cei care stau la CASĂ. Statul plătește câte 30.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Thulasendrapuram: Satul indian care se roagă pentru succesul Kamalei Harris
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!