Cum votez la alegerile din România. Alegerile din 2024 în UE. Alegătorii români sunt chemați la vot pe 9 iunie, pentru a alege europarlamentarii, primarii și consiliile locale. Euronews România vă prezintă un scurt ghid, pentru a explica pas cu pas cum se derulează procedura de vot la alegerile locale și europarlamentare.
Alegerile europarlamentare din 2024 se vor desfăşura în toate statele membre UE la începutul lunii iunie. Românii sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie să îşi aleagă reprezentanţii pentru Parlamentul European, un for care numără 720 de membri din toate statele UE. România va avea 33 de eurodeputaţi în viitoarea legislatură. Mandatele se împart proporţional, în funcţie de numărul de voturi obţinut de fiecare partid. Pentru a trimite deputaţi în Parlamentul European, un partid politic din România trebuie să atingă pragul electoral de 5%. Pentru candidaţii independenţi, pragul este de 3,2%.
La ultimele alegeri europarlamentare, din 2019, PNL a obţinut 10 mandate de europarlamentar, PSD s-a clasat pe locul doi, cu 9 mandate, în timp ce USR PLUS a trimis la Bruxelles 8 aleşi. De asemenea, au mai intrat în Parlamentul European Pro România (2 mandate), PMP (2 mandate) şi UDMR (2 mandate).
Parlamentul European este singura adunare transnaţională din lume aleasă în mod direct. Europarlamentarii reprezintă interesele a 450 de milioane de cetăţeni din UE, dezbat, propun şi aprobă legi care influenţează toate aspectele vieţii din Uniunea Europeană: de la susţinerea economiei până la combatarea sărăciei şi de schimbări climatice până la aspecte de securitate.
După validarea noilor membri, Parlamentul European votează preşedintele Comisiei Europene, forul executiv al UE.
În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate alegătorilor în funcție de domiciliu. Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.
După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
Alegeri europarlamentare 2024. A începutul votul, 12 partide şi 4 independenţi se bat pentru 33 de locuri la Bruxelles
La alegerile europarlamentare poți vota dacă nu ești în localitate sau în țară, la orice secție de votare, fiind înscriși pe liste suplimentare.
În ceea ce provește alegerile locale, dacă adresa de reședință este diferită de cea din buletin, vei avea nevoie de viză de flotant pentru a putea vota.
Pe scurt: