Greva şoferilor continuă şi sâmbătă, iar circulaţia în oraş este aproape paralizată din cauza numărului mare de maşini şi taxiuri, potrivit Mediafax.
RAT Braşov a anunţat, sâmbătă, într-un comunicat, că „în încercarea de deblocare a situaţiei actuale, conducerea instituţiei a prezentat situaţia în care se află regia, contextul legal existent şi a solicitat angajaţilor reluarea lucrului până la soluţionarea cererilor existente pe cale legală”.
Discuţia nu a dus la niciun rezultat, astfel că, în aceste condiţii, conducerea RAT Braşov aşteaptă decizia instanţelor judecătoreşti sesizate cu privire la aspectul legalităţii protestelor din aceste două zile, se mai arată în comunicat.
„Conducerea RAT Braşov solicită şi pe acestă cale clienţilor săi să înţelagă situaţia existentă şi îi asigură că depune toate eforturile necesare pentru reluarea cât mai grabnică a circulaţiei mijlocelor de transport în comun”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, instituţia a anunţat că directorul general al Regiei, Augustin Pulpea, a decedat în cursul nopţii, din cauze medicale, acesta suferind de mai mult timp de o boală grea.
Aproximativ 360 de şoferi ai RAT Braşov au intrat în grevă spontannă, vineri, refuzând să iasă pe traseu. Primarul Braşovului Geroage Scripcaru şi prefectul Mihai Mohaci s-au întâlnit cu conducerea Regiei pentru a discuta problemele angajaţilor care au oprit lucrul, singura soluţie legală pentru creşterea salariilor fiind restructurările de personal, această decizie urmând a fi lăsată la alegerea conducerii Regiei.
Primarul George Scripcaru a spus, după întâlnirea cu conducerea RAT, că municpalitatea este la zi cu subvenţiile către RAT şi că, legal, nu există posibilitatea unor majorări salariale, singura soluţie fiind restructurarea de personal şi redistribuirea fondurilor de salarii.
„Este bine ca lumea să ştie că municipalitatea şi cetăţenii Braşovului suntem cei care susţinem cea mai mare parte a activităţii RAT. Din punct de vedere al municipalităţii, suntem la zi cu subvenţia de 26 milioane lei pe care o acordăm anual Regiei şi suntem la zi şi cu acoperirea gratuităţilor pentru diversele categorii de cetăţeni, cum ar fi elevii (în sumă de cinci milioane lei – n.r.)”, a spus Scripcaru.
Primarul a precizat că salariul mediu al angajaţilor Regiei este de circa 2.000 de lei, „ceea ce nu este neapărat puţin în comparaţie cu alte categorii”.
„Orice mărire salarială trebuie să respecte legea. Singura soluţie ar fi o restructurare care s-ar putea face prin reducerea numărului de angajaţi şi redistribuirea salariilor la categoriile de angajaţi cu salarii mai mici. De exemplu, dacă ar pleca o sută de angajaţi, s-ar putea face o creştere cu 10% a salariilor. Altă soluţie legală nu există, iar aceasta şi-o asumă conducerea RAT”, a mai spus primarul.
În cazul în care şoferii nu îşi vor relua activitatea, ei vor fi sancţionaţi, deoarece nu îşi respectă fişa postului.
Directorul economic al RAT Braşov, director exploatare la RAT Braşov, a spus că ultima majorare salarială a fost făcută în 2007, iar salariul mediu brut este de circa 2.000 de lei al unui angajat care are vechime şi face ore suplimentare. Regia are 962 de angajaţi, dintre care 360 sunt şoferi, iar încasările zilnice din vânzările de bilete şi abonamente sunt de circa 110.000 – 120.000 de lei.
Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliştilor şi a spus că o va înainta către MAI şi Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local. Conducătorii auto din cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov au refuzat să meargă pe traseu, vineri dimineaţă, fiind nemulţumiţi că salariile lor nu au mai crescut de câţiva ani.