Pandemia și vidul legislativ ce au persistat în perioada 2020-2023 au închis temporar, pe perioade diferite, o parte dintre cele opt magazine unde ANAF își valorifică marfa confiscată.
Însă în 2o23 activitățile de comerț ale instituției și-au revenit de-a dreptul.
Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate a vândut în 2023 și primele trei luni ale acestui an în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei prin șapte magazine.
Anul trecut și în primele trei luni ale acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), respectiv Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate (D.O.V.B.C.) din cadrul Direcţiei generale executări silite cazuri speciale (D.G.E.S.C.S.), a vândut mărfuri confiscate în valoare de 1,39 de milioane de lei, din care puțin peste 1 milion de lei în 2023, au declarat pentru Economica reprezentanții instituției.
În momentul de față, fiscul arși de șapte magazine proprii cu o suprafață cuprinsă între 30 de mp și 220 mp, acolo unde vinde confecții și încălțăminte, aparatură și bunuri de uz casnic, echipamente și accesorii auto, papetărie, jucării, dar și alte bunuri la prețuri mai mici decât la prețul pieței.
Bunurile nevalorificate în termen pot avea reduceri de până la 75% din prețul inițial stabilit de o comisie de evaluare care își desfășoară activitatea conform legii ( O.G. 14/2007).
Este obișnuit ca prețurile de evaluare, cât și reducerile de preț să fie stabilite de comisia de evaluare ținându-se cont atât de cantitatea și calitatea bunurilor, cât și de prețurile practicate pe piață, conform Brașov.net.
Preţul rezultat se corectează, după caz, în funcţie de criterii precum gradul de uzură fizică şi morală a bunurilor respective, utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpărători, în cazul bunurilor utilizabile ca materii prime în procesul tehnologic, evaluarea se poate face la preţurile cu ridicata practicate în zonă; cantitatea (volumul) bunurilor respective – în cazul loturilor mari de bunuri, se pot utiliza preţurile cu ridicata practicate în zonă.
Din punct de vedere al valorii vânzărilor lunare efectuate, primele trei magazine deținute de către A.N.A.F., cu o medie a încasărilor de 20.886 pe lună, sunt cel din București, cu vânzări în 2023 de 390.020 de lei, magazinul din Galați (297.889 de lei) și unitatea din Brașov (191.432 de lei).
Magazinele ANAF sunt situate în felul următor:
Din datele ANAF, la începutul anului 2021 existau opt magazine de valorificare a bunurilor confiscate.
Ulterior, magazinele au fost închise temporar pe perioade diferite din cauza pandemiei și post-pandemie, dar și a volumului scăzut al bunurilor intrate în proprietatea privată a statului din cauza vidului legislativ.
Te-ar putea interesa și ANAF mai face o încercare de recuperare a prejudiciului produs de Elena Udrea și Dorin Cocoș. Fiscul scoate la vânzare jumătate din Euro Hotels Grivița, pentru 17 milioane de lei
Mai exact, în noiembrie 2020 a fost abrogată Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată, prin Legea nr. 222/30.10.2020, lipsa acestei reglementări persistând până în anul 2023, când a fost promulgată Legea nr. 296/26.10.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, ce permite organelor abilitate confiscarea unor bunuri.