La finalul vieții, majoritatea oamenilor au tendința de a reflecta asupra lucrurilor pe care și-ar fi dorit să le facă diferit la momentul potrivit.
Unii își doresc să fi fost mai deschiși în privința sentimentelor lor și mai iertători, iar cu ultimele cuvinte își arată aprecierea față de cei drafi, potrivit medicului oncolog Siddhartha Mukherjee din SUA.
Celebrul oncolog, recompensat cu premiul Pulitzer pentru cartea „The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer”, a identificat, cu ocazia unui discurs ținut recent la Universitatea din Pennsylvania, patru lucruri pe care oamenii le spun cel mai des pe patul de moarte, notează CNBC.
Citește și: Şapte medicamente ar putea fi retrase de pe piaţa din România. Două dintre ele sunt utilizate în oncologie
Acestea sunt:
Oamenii care știu că li se apropie sfârșitul exprimă într-o formă sau alta unul dintre cele patru mesaje, ceea ce arată că au așteptat până când a devenit prea târziu pentru a-și arăta aprecierea pentru cei dragi sau pentru a-și repara greșelile față de aceștia, spune Mukherjee.
Cu toate astea, s-au lăsat cuprinși de ranchiune și de vini nerezolvate și s-au temut să fie vulnerabili. Remușcările, stresul, sănătatea mintală precară și dezechilibrele hormonale și la nivelul imunității rezultate de aici pot împiedica dezvoltarea personală și profesională, arată specialiștii.
„Trăim într-o lume în care dragostea și iertarea au devenit platitudini fără sens, învechite. Sunt cuvinte la care oamenii au învățat să râdă. (…) Vă provoc să folosiți aceste cuvinte. Dar nu ca clișee goale. Însuflețiți-le cu înțeles real. Făceți-o în felul vostru, oricare este acesta”, adaugă Mukherjee.