REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Premierul slovac Robert Fico, „împuşcat” şi în alegeri

Alegeri Europarlamentare 2024 Slovacia. Surpriză mare, opoziția pro-europeană câștigă în fața partidului lui Fico, la o lună după tentativa de asasinat.
Filip Stan
09 iun. 2024, 16:18
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Premierul slovac Robert Fico,

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. ​Primele rezultate neoficiale ale alegerilor europarlamentare de sâmbătă din Slovacia arată că gruparea de opoziție Slovacia Progresistă a depășit partidul de guvernământ Smer, scriu publicațiile locale Aktuality și Denník N. Rezultatele oficiale vor fi difuzate la sfârșitul serii, după închiderea urnelor în celelalte state membre UE.

Potrivit rezultatelor publicate de presa de la Bratislava, partidul Slovacia Progresistă a obținut 27,8% și va avea șase eurodeputați în Parlamentul European. Smer, partidul populist al premierului Robert Fico, a adunat 24,8% și va avea cinci eurodeputați, scrie Aktuality.

Un român a votat la alegerile europarlamentare din Shanghai. Cum a fost experiența: „O să fac o nebunie foarte mare”

Majoritatea sondajelor publicate înainte de alegeri creditau Smer cu o victorie în fața opoziției.

Un rezultat bun a fost obținut de formațiunea de extremă-dreapta Republika, care a adunat 12,5% și va avea doi eurodeputați. Mișcarea Creștin-Democrată și partenerul de coaliție al Smer din guvernul de la Bratislava, Hlas, au obținut câte 7% și vor avea câte un europarlamentar.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Trebuie menționat că acest rezultate sunt neoficiale și că cifrele oficiale vor fi anunțate de Biroul de Statistică după ora 23.00.

Prezența la vot a depășit 34%, potrivit Aktuality. Până în prezent, aceasta este cea mai mare prezență la vot din punct de vedere istoric la alegerile pentru Parlamentul European în Slovacia.

În 2019, la vot au mers puțin peste 22% dintre oamenii cu drept de vot. Recentul atentat împotriva premierului Robert Fico a părut să cântărească destul de mult în campania pentru alegerile europene, determinând o creștere a securității și, cel puțin potrivit sondajelor, o consolidare a sprijinului pentru tabăra sa pro-Putin, într-un climat deja tensionat din cauza războiului din Ucraina, scria AFP înainte de vot.

Rănit pe 15 mai de patru gloanțe trase de la mică distanță, șeful guvernului populist slovac a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apărea în spital, sprijinit într-o cârjă, introducând buletinul de vot într-o urnă.

Într-o țară sfâșiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin și o opoziție pro-occidentală, Fico a profitat de ocazie pentru a acuza din nou Occidentul că ațâță tensiunile cu Rusia.

Alegeri europarlamentare 2024. A începutul votul, 12 partide şi 4 independenţi se bat pentru 33 de locuri la Bruxelles

El a criticat țările occidentale „pentru că permit Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte de pe teritoriul rusesc” și și-a reiterat promisiunea de a „nu implica Slovacia în astfel de aventuri militare”.

Fico a încercat să profite de atmosfera de teamă
În încercarea de a capitaliza de pe urma tentativei de asasinat, Smer a folosit sloganul electoral: „Pentru Robert Fico, pentru Slovacia”.

„Politicienii Smer-SD au reușit să folosească și să abuzeze de emoția fricii”, a declarat Tomas Koziak, analist politic la Universitatea de Afaceri Internaționale ISM, pentru AFP. În primul său mesaj video după atac, publicat cu trei zile înainte de alegeri, Fico și-a acuzat adversarii că s-ar afla în spatele atacului, al cărui autor ar fi fost, în cuvintele sale, un simplu „mesager al răului și al urii politice” alimentate de opoziție.

Un aliat apropiat al lui Fico, recent ales președinte al Slovaciei, Peter Pellegrini, și-a expus și el viziunea asupra obiectivelor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le adopte de acum înainte.

„Va trebui să vorbească despre o nouă politică de apărare sau despre modul în care va opri prăbușirea industriei, economiei și competitivității sale pentru a reveni în primele zone economice ale lumii”, a declarat el.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'