Avertizare meteo: Fluxul de aer tropical se ciocneşte cu un ciclon polar, de unde rezultă un mix de caniculă la limita disconfortului termic şi furtuni electrice „cu de toate”

Ţara va fi împărţită în două din punct de vedere meteo. Vijelii puternice într-o jumătate, caniculă şi disconfort termic în cealaltă.
Mircea Filipescu
10 iun. 2024, 12:29
Avertizare meteo: Fluxul de aer tropical se ciocneşte cu un ciclon polar, de unde rezultă un mix de caniculă la limita disconfortului termic şi furtuni electrice

Avertizare meteo pentru ploi torențiale, furtuni, grindină și vijelii, în nord, vest, centru, nord-est și, local, în sudul țării, și pentru caniculă în Muntenia și sudul Olteniei, începând de luni, 10 iunie, până marți, 11 iunie.

Fluxul de aer tropical se intensifică la începutul săptămânii, aducând o vreme caldă pentru această perioadă, mai ales în sudul țării. În același timp, o vastă zonă de joasă presiune se va apropia dinspre vest, iar diferența mare de temperatură va crea condiții favorabile pentru producerea furtunilor în mai multe regiuni, potrivit meteoradar.ro.

Ploi torențiale, grindină și vijelii
Luni, 10 iunie, riscul de ploi torențiale și furtuni va fi foarte ridicat în special în nord-vest, dar furtuni puternice vor fi posibile și în alte zone din nordul, centrul, vestul, sud-vestul și nord-estul țării, iar local și în sud-est.

Citește și: PROGNOZA METEO. Săptămână de foc, caniculă, furtuni violente şi disconfort ridicat, temperaturile se apropie de 40 de grade Celsius

Pe alocuri, aversele vor fi însoțite de grindină de dimensiuni medii și mari (izolat foarte mari) și vijelii puternice, cu rafale de peste 80 – 90 km/h. În zonele afectate, cantitățile de apă pot depăși 30 – 50 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare din mai multe averse, creând risc de inundații locale.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și marți, 11 iunie, mai ales în jumătatea nordică a țării, și se va manifesta tot prin averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, grindină și vijelii.

Harta radar meteo: O serie de furtuni vor afecta țara noastră luni, deplasându-se dinspre vest spre est.


În lipsa unui mecanism dinamic care să genereze furtuni pe areale extinse, condițiilor locale vor juca un rol important. De aceea, vor fi atât zone lovite de fenomene severe, cât și areale ocolite de ploi, mai ales în sudul țării. Aplicația noastră trimite și alerte meteo pe termen scurt, atunci când o furtună mai puternică se îndreaptă localitatea voastră.

Avertizare meteo: Caniculă și nopți tropicale

În același timp, vremea va fi caldă pentru prima jumătate a lunii iunie. Temperaturile vor depăși pragul de caniculă pe arii extinse în Muntenia, sudul Olteniei, vestul Dobrogei, iar marți și în sudul Moldovei. Local, maximele vor urca până la 36 – 37°C.

Senzația de disconfort termic va fi intensificată de umiditatea ridicată, chiar și în celelalte regiuni ale țării, unde valorile din termometre nu vor fi atât de mari.

Alertă meteo COD PORTOCALIU și GALBEN de furtuni, apoi CANICULĂ

Nici noaptea nu se va răcori prea mult. În multe zone din sudul României, dar și în unele zone din vest și nord-est, mercurul nu va scădea sub 20°C nici în timpul nopții.

Vremea se va menține caldă și instabilă în perioada următoare, iar o răcorire ușoară se întrevede abia spre sfârșitul săptămânii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!