Porcul cu o carne delicioasă pe care tot mai puțini fermieri din România aleg să îl crească. Deși nu mulți sunt familiarizați cu acest animal, el poate deveni o adevărată comoară.
Este vorba despre porcii din rasa Negru de Strei, care au ajuns să fie considerați aur la casa omului. Carnea lor este foarte gustoasă, iar cea mai mare cerere se înregistrează peste hotare.
Rasa Negru de Strei a luat naștere în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei care îi dă numele. În prezent, această rasă mai numără foarte puține exemplare, dar fermierii au început să își îndrepte mai mult atenția asupra lor.
Citește și: O ieşeancă a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din ogradă
Negru de Strei este o rasă autohtonă, iar exemplarele de porci au anumite caracteristici care îi deosebesc de restul. Porcul din această rasă are părul și pielea de culoare neagră.
Porcii din această rasă pot ajunge la maxim 180 de kilograme, iar femelele la 150 de kilograme. Indiferent de gen, corpul lor este robust, iar picioarele lor sunt scurte și puternice.
Fermierii care aleg să crească porci din rasa Negru de Strei o fac din mai multe motive. În primul rând, este o ras mult mai puțin pretențioasă decât alte rase de porci comerciale. În al doile rând, acești porci sunt foarte rezistenți la boli.
Carnea lor este de o calitate superioară, echilibrată în grăsimi și fibre, ceea ce o face perfectă pentru a fi folosită în diferite preparate tradiționale.
Înainte de a fi sacrificați, porcii din rasa Negru de Strei sunt supuși unui program special. Pus la îngrășat, porcul din această rasă crește în greutate cu aproximativ 550 de grame în fiecare zi.
Cu trei luni înainte de sacrificare, fermierii au grijă ca porcii să aibă un regim alimentar special. Mâncarea lor zilnică se bazează pe porumb, ceea ce face ca producția de carne să fie un mixt perfect de grăsimi și fibre.
În prezent, porcii din rasa Negru de Strei se mai găsesc doar în zonele originare de creștere. Deoarece numărul lor este din ce în ce mai mic, fermierii au putea primi subvenții de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul crescătorilor de alte rase de porci.
În România, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița primesc o subvenție din partea statului. În 2024, subvenția pentru fermieri a crescut considerabil, ajungând de la 1.200 de lei/scroafă/an la 2.000 de lei/scroafă/an.