Greşeala care îţi poate strica total vacanţa cu familia. Atenţie la martorul luminos din bord care te obligă să tragi maşina imediat pe dreapta

Mașinile au, în general, trei tipuri de martori de bord: verde, portocaliu/galben și roșu. Fiecare dintre aceste culori indică o stare, o problemă sau o urgență.
Filip Stan
15 iun. 2024, 19:51
Greşeala care îţi poate strica total vacanţa cu familia. Atenţie la martorul luminos din bord care te obligă să tragi maşina imediat pe dreapta

Este vremea vacanțelor, iar mulți români preferă maşina în locul avionului pentru a-și duce familia sau prietenii departe de stresul jobului. Verificarea atentă a maşinii înainte de o călătorie mai lungă este extrem de importantă şi nu trebuie să se rezume la cantitatea de carburant din rezervor, presiunea din pneuri sau lichidul de parbriz.

Mulți șoferi se uită la panoul de bord doar pentru a cunoaște viteza, turația motorului pentru a schimba treapta de viteză, temperatura exterioară, distanța parcursă, ora exactă sau canalul radio preferat

Dar instrumentarul are o funcție și mai importantă. Este principalul canal prin care maşina comunică cu omul de la volan, îi „spune” dacă și ce o doare.

Cod Rutier 2024. Ce sancţiuni riscă proprietarul unei maşini pe care o conduce altcineva care parchează neregulamentar. Amenda este uriaşă

Panoul de bord al autovehiculelor „ascunde” o mulțime de „beculețe”, de martori luminoși cu ajutorul cărora maşina poate comunica eventuale probleme la motor, direcție, cauciucuri, sisteme de asistență, sisteme de siguranță etc. Nu eşti obligat să îi cunoşti pe fiecare, dar o simplă căutare pe Google îţi va pune diagnosticul în mai puţin de un minut.

Iar la aprinderea unora dintre acești martori luminoși este recomandat ca șoferul să oprească imediat. Unul dintre aceștia, probabil cel mai important pentru siguranță, este cel al sistemului de frânare – un cerc cu un semn de exclamare în mijloc (sau un „P”), înconjurat de două semicercuri la exterior (foto).

Dacă se aprinde martorul luminos al sistemului de frânare în mers, verificați maneta sau butonul frânei de staționare, al frânei de mână mai exact. Dacă constatați că frâna de mână nu e acționată, opriți imediat într-un loc sigur. Înseamnă că „beculețul” indică o problemă la sistemul de frânare.

Verificați fiecare roată, „pipăind” jantele în dreptul butucului, să vedeți dacă vreuna e mai încinsă decât alta. O jantă fierbinte poate arata că frâna de pe acea roată a rămas blocată.

Apoi, ridicați capota motorului și verificați nivelul lichidului de frână. Dacă e sub minim, uitați-vă sub mașină dacă apare vreo pată. Dacă nu e, mergeți la cea mai apropiată benzinărie și cumpărați lichid de frână pentru completare. Atenție, citiți în cartea mașinii ce fel de lichid de frână aveți în instalație. Majoritatea mașinilor au DOT4, dar poate fi și alt tip.

Dacă nicio roată nu e fierbinte și lichidul de frână e ok, încercați să vă uitați la plăcuțele de frână de pe puntea față.

Dacă sunt uzate, au un senzor căruia i se rupe capul, când grosimea plăcuței scade sub limita stabilită de producător, și aprinde martorul din bord.

Cod rutier 2024. Veste proastă pentru şoferi, se majorează amenzile de la 1 iulie

În cazul în care vedeți că vreo plăcuță are sub 3-4 milimetri grosime, vă puteți continua drumul, dar nu mai mult de câteva sute de kilometri. Recomandat e să vă opriți la un service pentru o constatare rapidă.

Ce indică martorii de bord de la maşină în funcție de culoare

Dacă ești șofer, probabil că ai observat martorii de bord care se aprind la pornirea mașinii și ai realizat că aceștia sunt dispuși în trei categorii, fiecare cu propria sa culoare. Motivul pentru care semnalele luminoase sunt distribuite astfel este unul foarte simplu, și fiecare categorie anunță un anumit tip de problemă. Astfel, un martor de bord poate fi:

Roșu – Anunță o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă de siguranță care necesită atenția imediată a șoferului. 

Galben – (sau portocaliu, după caz) – O componentă care nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. În funcție de tipul acestor becuri aprinse în bord, defecțiunea poate necesita reparație urgentă sau care poate fi amânată, dar doar câteva zile. 

Verde – (sau albastru, după caz) – Te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii (ușă deschisă, avarii pornite, lumini de întâlnire aprinse, etc.).\

Ce înseamnă dacă ți se aprinde acest bec în bordul mașinii și cât mai poți merge cu vehiculul după ce s-a aprins acest led

Un bec aprins în bordul mașinii poate indica o defecțiune pentru care este necesară o vizită la service. În funcție de ledul aprins și de culoare poți ști dacă mai poți circula cu maşina sau este indicat să tragi pe dreapta și să apelezi la o firmă de tractări auto.

Martorul „check engine” este de culoare portocalie, deci se încadrează la categoria de probleme. Are forma unui motor și fie se aprinde intermitent, fie rămâne aprins permanent, potrivit promotor.ro.

„Poate să fie înfundată sonda Lambda, poate fi o defecțiune la sistemul electric. Sau poate să fie turbina, care nu mai funcționează corect. Sau o bujie care nu mai dă scânteie. În funcție de ce alți martori se aprind în bord sau de comportamentul mașinii, îți poți da seama de problemă ar putea fi”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Mai sunt și alte cauze pentru care martorul „check engine” se aprinde. Poate fi  un voltaj scăzut la baterie, defectarea unui senzor MAP sau MAF, înfundarea supapei EGR ori funcționarea necorespunzătoare a unui cilindru.

Se mai întâmplă ca acest martor să se aprindă după ce maşina a stat nepornită o perioadă îndelungată de timp.

Sunt situații când, după o perioadă mai lungă de rulare sau o turare mai mare a motorului, martorul se stinge. Dacă nu, atunci trebuie mers la service.

În mod normal, el se va stinge după câteva ore de la pornirea motorului. Dacă nu se va stinge, îți recomandăm să mergi cât mai curând într-un service.

Cât poți merge cu „check engine” aprins? „Dacă nu sesizezi și alte probleme, să zicem un tremurat al mașinii sau un sunet neobișnuit de la motor, atunci nu trebuie neapărat să oprești. În general, acest indicator semnalează o problemă care ține mai degrabă de eficiența motorului și de funcționarea lui la capacitate maximă. Când se aprinde acest martor, motorul va merge în continuare, dar nu va da 100% din putere”, a mai explicat mecanicul.

Astfel, chiar dacă îți poți continua călătoria, ar trebui să iei în calcul o vizită în service cât mai rapid.

Care sunt martorii care se aprind cel mai des la maşina ta?

În general, martorii de bord variază în funcție de modelul și fabricantul mașinii, dar există câțiva martori care sunt întâlniți frecvent și care semnalează probleme comune. Iată câțiva dintre aceștia și semnificațiile lor:

  1. Martorul de ulei: Acesta este unul dintre cei mai comuni martori care se aprind și semnifică fie că nivelul de ulei din motor este scăzut, fie că presiunea uleiului este insuficientă. Ignorarea acestui martor poate duce la daune grave ale motorului.
  2. Martorul de baterie: Acest martor indică o problemă cu sistemul de încărcare a bateriei sau cu alternatorul. Odată ce acest martor se aprinde, este important să se verifice sistemul de încărcare a bateriei pentru a evita rămânerea blocat pe drum.
  3. Martorul de presiune în pneuri: Acest martor semnalează atunci când presiunea dintr-unul sau mai multe pneuri este sub nivelul recomandat. Presiunea incorectă a pneurilor poate afecta manevrabilitatea vehiculului și poate crește riscul de explozie a pneurilor în timpul condusului.
  4. Martorul de temperatură: Acesta indică că motorul s-a supraîncălzit. Supraîncălzirea motorului poate fi cauzată de o varietate de probleme, cum ar fi scăderea nivelului de lichid de răcire sau un termostat defect. Este important să se oprească vehiculul și să se lase motorul să se răcească înainte de a continua să conduceți.
  5. Martorul de frână: Acest martor semnalează probleme cu sistemul de frânare, cum ar fi nivelul scăzut al lichidului de frână sau uzura placuțelor de frână. Ignorarea acestui martor poate duce la scăderea eficienței frânării și la creșterea riscului de accidente.
  6. Martorul de airbag: Acesta indică o problemă cu sistemul de siguranță cu airbag-uri. Este important să se remedieze orice problemă legată de airbaguri cât mai curând posibil pentru a asigura protecția adecvată în caz de accident.

Acestea sunt doar câțiva dintre martorii de bord cei mai întâlniți și semnificațiile lor. Este important ca șoferii să acorde atenție tuturor martorilor de bord și să acționeze prompt atunci când un martor se aprinde pentru a preveni deteriorarea vehiculului sau pentru a evita situații periculoase în trafic.

Ce facem atunci când se aprinde un martor în bordul maşinii?

Atunci când se aprinde un martor în bord, este important să acționăm în mod corespunzător pentru a identifica problema și pentru a lua măsurile necesare pentru a remedia situația. Iată câțiva pași pe care îi putem urma:

  1. Nu ignorați martorul: Este crucial să nu ignorați niciodată un martor de bord care se aprinde, indiferent cât de mică pare problema. Ignorarea unui martor de bord poate duce la deteriorarea mașinii sau poate pune în pericol siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
  2. Verificați manualul mașinii: Manualul mașinii dvs. ar trebui să ofere informații despre semnificația fiecărui martor de bord specific pentru modelul dumneavoastră de mașină. Consultați manualul pentru a afla ce înseamnă martorul care s-a aprins.
  3. Opriți-vă într-un loc sigur: Dacă este posibil, opriți-vă într-un loc sigur și stabilit pentru a investiga problema. Nu continuați să conduceți până când nu ați identificat și remediați problema sau până când nu sunteți siguri că este în siguranță să continuați.
  4. Verificați instrumentele: După ce ați oprit maşina, verificați instrumentele pentru a vedea dacă sunt semne evidente ale problemei. De exemplu, puteți verifica nivelul uleiului, presiunea în pneuri sau lichidul de răcire.
  5. Luați măsuri corective: În funcție de semnificația martorului de bord și de natura problemei, luați măsurile necesare pentru a remedia situația. Aceasta ar putea include adăugarea de lichid de răcire sau ulei, verificarea presiunii în pneuri sau contactarea unui service auto pentru asistență.
  6. Dacă nu puteți identifica problema: Dacă nu puteți identifica sau remedia problema singuri, este recomandat să apelați la un mecanic sau la un service auto pentru asistență suplimentară. Ignorarea sau amânarea rezolvării problemelor poate duce la deteriorarea mașinii și la costuri mai mari de reparare în viitor.

Este esențial să acționăm prompt și adecvat atunci când se aprinde un martor în bord pentru a identifica și remedia problema înainte de a continua să conducem. Asigurarea siguranței proprii și a celorlalți participanți la trafic trebuie să fie prioritatea noastră în astfel de situații.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!