Unde se cultivă cele mai mari cireșe din țară. Doar una are aproape 20 de grame

Cireșele gigant au fost vedetele unui târg de agronomie din Iași! Doar una are 20 de grame. În curtea Universității Agronomice din Iași sunt cele mai bune sosuri de cireșe din regiunea Moldovei au fost puse în competiție, spre norocul celor care au venit să le deguste.
Filip Stan
12 iun. 2024, 09:40
Unde se cultivă cele mai mari cireșe din țară. Doar una are aproape 20 de grame

Cireșele gigant au fost vedetele unui târg de agronomie din Iași! Doar una are 20 de grame. În curtea Universității Agronomice din Iași sunt cele mai bune sosuri de cireșe din regiunea Moldovei au fost puse în competiție, spre norocul celor care au venit să le deguste.

Te-ar putea interesa și Cine este producătorul din România care vinde cireşe cu doar 2 lei/kg. Mesaje virale pe TikTok VIDEO

Opt producători din Iași au participat, fiecare prezentând soiurile pe care le cultivă, iar fructele au fost evaluate și notate.

Cele mai mari soiuri de cireșe cultivate în România

Chiar dacă existau acolo cireșe mari sau mici, roșii sau albe, zemoase sau mai crocante, cireșele au fost vedetele evenimentului.

Universitatea de Științele Vieții din Iași a găzduit degustarea, unde pofticioșii au avut ocazia să încerce 23 de soiuri aduse de producători locali, scrie Observator.

Printre soiurile prezentate s-au numărat și cele tradiționale. Producătorii au adus cu ei și boamba de Cotnari, un soi de cireșă renumit în zona Moldovei.

Aceasta este cultivată în România de peste patru decenii, această cireșă este remarcabilă prin gustul său ușor amărui și culoarea galben-roșiatică.

În general este utilizată în industrie mai mult decât pentru consumul zilnic. Pe lângă tradiție, au fost prezentate și soiuri noi, cele mai apreciate de vizitatori, conform ProTv.

Acestea au primit note mari atât pentru aspect, cât și pentru gust. De altfel, un producător a menționat că unele cireșe ajung la 18,5 grame fiecare.

„Toată lumea văd că vorbeşte acum de soiul nostru pe care îl avem aici pe nume, Marisa. Este o cireaşă de un calibru foarte mare. Este un soi din Italia, un soi de calibru foarte mare. Pulpa crocantă-dulce.

Un soi foarte apreciat pentru consumatori. Aici mai avem un soi tot din categoria star. Avem black star – cireaşa neagră. Un soi, la fel, foarte frumos. Pulpa tare, crocantă”, a spus pentru Observato Costel Filip, producător local.

Care au fost cele mai adorate soiuri

În ultimii ani, soiurile noi, aduse din țări cu climă diferită, au fost testate pe teren românesc, la fel ca și noile tehnologii agricole. Din nefericire, rezultatele nu au fost mereu satisfăcătoare.

Printre cele mai apreciate soiuri la eveniment s-au numărat Stella, Van și Tamara.

În total, degustarea a inclus 31 de probe de cireșe, fiecare fiind evaluată în funcție de formă, culoare, mărime, textură și, bineînțeles, gust.

„Am avut şi consultanţă din afară, tehnologii, schema de tratament, de fertilizări. În ultimii cinci ani dacă ne uităm nu e un an ca altul. Fiecare an e cu problema lui. Ori prea multe precipitaţii, dar în ultimul timp prea puţine. Când vin, vin toate deodată”, spune Cătălin Găină, producător local.

Citește și Scandal provocat de preţul cireşelor: „Le-aţi tratat cu praf de aur şi diamante?!”. Cu cât se vând două cireşe la o piață din Londra

„Avem posibilitatea să vedem ce oferă judeţele din nord-estul Moldovei în materie de cireşe, pentru că aşa cum ştim noi, de foarte multe ori mergem în zona faptului că trebuie să importăm. Nu trebuie să importăm. Suntem şi exportatori. Doi dintre cei care sunt expozanţi astăzi la degustare de cireşe fac export de cireşe în Europa”, a mai declarat Vasile Stoleru, prorector pe activități sociale al USV Iaşi, pentru sursa citată

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'