Mii de voluntari au lucrat la consolidarea digurilor, în ultimele zile. Premierul Orban a avertizat că Ungaria s-ar putea confrunta cu cele mai devastatoare inundaţii din istoria sa, potrivit România TV.
Sâmbătă, cotele fluviului au atins 8, 61 de metri, depăşind astfel nivelul record anterior, de 8, 60 de metri, atins în 2006. Se aşteaptă ca Dunărea să ajungă la 9 metri, însă digurile pot rezista apelor până la 9, 30 de metri.
Un sat întreg, aflat la 115 km vest de Budapesta, a fost evacuat după ce digul care stăvilea apele a fost şubrezit de o alunecare de teren. Alte trei localităţi aflate în amonte de Budapesta sunt izolate din cauza apelor, de două zile.
Probleme sunt şi în Germania, din cauza precipitaţiilor abundente. În estul ţării, nivelul Elbei a continuat să crească, zeci de mii de case fiind sub ape.
„Am evacuat aproape toate animalele. Noi producem carne de cal, am evacuat 12 cai. Apele se vor retrage. Elba a atins deja vârful. În 2002, apa a avut 9,89 metri. E cam la fel acum. Mai important e că digul a rezistat, pentru că apele nu se retrag uşor”, a declarat un sinistrat.
În total, în această regiune, au fost evacuaţi 10.000 de oameni, în mai puţin de 24 de ore.
Între timp, în Austria, ca şi în Cehia, operaţiunile de curăţare sunt în toi şi au scos la iveală amploarea pagubelor.
Bilanţul inundaţiilor care au lovit Europa Centrală a ajuns la 18 morţi, înregistraţi într-o săptămână. Zece oameni au murit în Cehia, patru în Austria, trei în Germania şi unul în Elveţia. Numărul victimelor va creşte, deoarece mai multe persoane sunt încă dispărute.