Efectele măsurilor PSD: inflație de 5,1% și prețuri la alimente în continuă scădere

Măsurile economice aplicate de PSD au dus la o scădere semnificativă a inflației, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai 2024 la 5,12%, față de 5,9% în aprilie, arătând efectele pozitive ale politicilor adoptate.
Alina Costache
12 iun. 2024, 17:43
Efectele măsurilor PSD: inflație de 5,1% și prețuri la alimente în continuă scădere

Inflația a scăzut în luna mai la aproape 5%, adică atât cât prognoza BNR că va ajunge abia la finalul acestui an! Măsurile luate de PSD la guvernare, de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimente de bază, au fost cele mai eficiente soluții în sprijinul românilor”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru sfârșitul anului 2024 la 4,9%, anticipând o scădere la 3,5% până la sfârșitul anului 2025. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a confirmat că traiectoria descendentă a inflației este în mare parte datorată politicii monetare echilibrate a Guvernului Ciolacu, susținând că aceste măsuri contribuie la reducerea inflației fără a provoca recesiune.

Am reușit să reducem inflația de la vârful de aproape 17% din noiembrie 2022 cu aproape 12 puncte procentuale – cea mai accentuată scădere din întreaga Uniune Europeană! Nu vom ezita să luăm în continuare decizii care să protejeze nivelul de trai al populației. Vrem să menținem puterea de cumpărare a românilor și să susținem avansul produselor românești pe piață: acesta cred că este singurul “tandem” care contează atât în acest an, cât și în viitor!”, a mai transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citeste si De ce PSD va continuă să susțină creșterea pensiilor românilor: datele oficiale arată că România este mult sub media europeană

Astfel, rezultatele arată că politicile economice ale PSD au fost eficiente în temperarea creșterii prețurilor, reflectând o gestionare responsabilă a economiei în fața presiunilor inflaționiste.

Inflație mai mică, prețuri mai mici la alimente

Creșterea prețurilor la alimentele de bază de anul trecut, pe fondul inflației și a crizei din energie, a condus statele europene să ia măsuri în primul rând pentru reducerea prețurilor, dar și pentru susținerea produselor tradiționale și a celor locale. Una din cele mai eficiente măsuri luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu a fost plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază.

Potrivit unei analize făcute de Consiliul Concurenței în luna mai arată o scădere semnificativă de prețuri la alimentele de bază prevăzute de măsura plafonării adaosului comercial. Se evidențiază următoarele reduceri semnificative de prețuri între aprilie 2024 și perioadele de referință anterioare:

– Mălai: Prețul mălaiului a scăzut cu 22,32% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și cu 33,74% față de iunie 2023.

– Zahăr: Prețul zahărului a înregistrat o reducere de 20,33% comparativ cu septembrie 2023 și de 23,18% față de iunie 2023.

– Orez: Prețul orezului a scăzut cu 19,25% în aprilie 2024 față de septembrie 2023.

– Smântână: Smântâna a avut o reducere de preț de 17,86% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023.

– Făină: Prețul făinii a scăzut cu 36,50% față de iunie 2023 și cu 16,24% comparativ cu septembrie 2023.

– Ulei: Uleiul a înregistrat o scădere de preț de 13,83% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și de 24,97% față de iunie 2023.

Citeste si Marcel Ciolacu, anunț de ultima oră despre viitorul românilor: „Vrem să menţinem puterea de cumpărare şi să susţinem avansul produselor româneşti pe piaţă”

Scăderile semnificative ale prețurilor alimentelor de bază sunt un semnal pozitiv pentru consumatori, demonstrând eficiența măsurii de plafonare a adaosului comercial implementată de guvern. Reducerea prețurilor contribuie la creșterea accesibilității alimentelor esențiale pentru populația cu venituri mici și medii, obiectiv declarat al măsurii. Tocmai de aceea, Guvernul Ciolacu vrea extinderea acestei măsuri și la produsele românești.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'